fbpx

Pokračovanie nálepkovej kauzy: Plaváková podáva žalobu

Na snímke opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR z Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková ukazuje počítač s nálepkami a Rudolf Huliak počas tlačovky. Zdroj: FOTO TASR/Martina Kriková, REPROFOTO Adolf Snehuliak/TA3

Poslankyňa Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková sa chystá podať podnet na Ústavný súd SR, pretože sa považuje za obeť šikany.

Ako uviedla pre TV Markíza, v súvislosti s urážlivými výrokmi, ktoré na jej adresu použil Rudolf Huliak (SNS), plánuje podať aj civilnú žalobu.

 

Podanie na Ústavný súd SR

Budem podávať individuálnu sťažnosť na ústavný súd, pretože to správanie, ktoré tu zažívam a to konanie voči mojej osobe považujem za šikanózne a diskriminačné a obmedzujúce výkon môjho slobodného mandátu. Budem preto podávať podnet na ústavný súd,“ uviedla Plaváková.

Podľa jej názoru ide o selektívne útoky len voči nej, hoci viacerí poslanci majú na svojich laptopoch nálepky, čo však nepredstavuje problém.

„Ja som z môjho miesta videla ďalších poslancov a poslankyne, ktoré majú nálepky na notebookoch a aj vystupovali s nálepkami na notebookoch. Takže je to namierené voči mojej osobe, a tak budeme cieliť aj ten podnet na ústavný súd, že je to vyslovene diskriminačné a šikanózne,“ dodala.

 

Rozsah podnetu plánuje Progresívne Slovensko ešte bližšie špecifikovať, no podstata podľa nej spočíva v ochrane možnosti slobodne vykonávať svoj mandát. Tvrdí, že jej práva boli obmedzené nepredvídateľným zásahom.

Ten prvý zásah od Andreja Danka (SNS) bol absolútne nepredvídateľný, pretože takýmto spôsobom som už ja, ako aj mnohí iní poslanci, vystupovala za posledné mesiace. Ústavný súd už v inom rozhodnutí konštatoval, že výkon slobodného mandátu musí byť predvídateľný. Toto predvídateľné nebolo,“ uviedla.

 

Obvinenie Rudolfa Huliaka

Za urážky a vulgarizmy, ktoré voči nej vyslovil Rudolf Huliak, podá Plaváková civilnú žalobu.

Tých krokov bude viacero, aj konkrétne voči poslancovi Huliakovi budem podávať žalobu na ochranu osobnosti,“ vyhlásila.

 

V parlamente sa k téme opäť vrátili

Poslankyňa počas svojho vystúpenia v pléne Národnej rady SR aj v piatok používala svoj notebook s nálepkami, kvôli ktorým už bola dvakrát vylúčená z rokovacej sály.

Podľa podpredsedu parlamentu Tibora Gašpara (Smer-SD) tým porušila rokovací poriadok už tretíkrát v priebehu niekoľkých dní.

Ústavnoprávny výbor rozhodoval aj o tom, či nálepky sú alebo nie sú obdobné vizuálne zobrazenia a konštatoval a odporúčal poslaneckému grémiu, že sú. Z môjho pohľadu porušujete rokovací poriadok. Ak chcete konať v súlade s rokovacím poriadkom, dáte si ten počítač tak, aby vizuálne zobrazenia nebolo vidieť,“ uviedol podpredseda parlamentu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie