fbpx

Pripravte sa na fascinujúci úkaz: Zem budú obiehať až dva Mesiace. Čo hovoria vedci o minimesiaci?

Ilustračné foto. Zdroj: X/NASA, worldatlas.com

Tento rok môžeme byť svedkami viacerých vesmírnych divadiel. Len nedávne čiastočné zatmenie Mesiaca vystrieda ďalší úkaz s Mesiacom.

Zem bude mať od konca septembra druhý mesiac. Na našej obežnej dráhe budeme môcť privítať druhý „minimesiac“. Druhý mesiac sa pripája k dlhému zoznamu prírodných divov, ktoré sa udiali tento rok, vrátane zatmenia Mesiaca, polárnych svetiel a super modrého Mesiaca, je určite dôvodom na úžas.

Vedci odhalili, že malý asteroid (teda nie skutočný Mesiac), s názvom 2024 PT5, bude vypustený na obežnú dráhu okolo našej Zeme na obmedzený čas, kým bude stiahnutý späť do slnečnej sústavy, píše portál heart.co.uk.

Vedci a výskumníci predpovedajú, že asteroid sa pripojí na obežnú dráhu Zeme od 29. septembra 2024. Na rozdiel od skutočného Mesiaca sa však asteroid úplne neotočí okolo Zeme, pretože bude trvať iba dva mesiace, a preto sa skončí na konci novembra 2024.

Predpovedali, že vesmírne divadlo bude trvať 57 dní (do 25. novembra), kým sa vráti na svoju dráhu obiehajúcu okolo Slnka.

Profesor Carlos de la Fuente Marcos pre Space.com povedal: „Za týchto podmienok môže geocentrická energia objektu rásť negatívne a objekt sa môže stať dočasným mesiacom Zeme. Tento konkrétny objekt prejde týmto procesom od budúceho týždňa a bude trvať asi dva mesiace. Nebude sledovať celú obežnú dráhu okolo Zeme.“

Akokoľvek je to vzrušujúce, diváci, bohužiaľ, pravdepodobne neuvidia, ako sa asteroid pripája na obežnú dráhu Zeme. Jeho veľkosť, ktorá sa odhaduje na šírku len okolo 10 metrov, bude príliš malá na to, aby ju videlo ľudské oko alebo dokonca malý ďalekohľad.

Carlos dodal: „Objekt je príliš malý a slabý pre typické amatérske teleskopy a ďalekohľady. Objekt je však dostatočný v rozsahu jasov typických ďalekohľadov používaných profesionálnymi astronómami.“

Nie je nezvyčajné, že Zem vytiahne asteroidy na obežnú dráhu predtým, ako ich vypustí späť do vesmíru, pričom tento konkrétny bol objavený len minulý mesiac.

Predpokladá sa, že PT5 z roku 2024 bol fragment Mesiaca, pochádzajúci z pásu asteroidov Arjuna, ktorý obieha okolo Slnka. Vedci tiež dokázali predpovedať správanie asteroidu až po jeho rýchlosť a veľkosť a odhadli, že sa dokonca vráti na našu obežnú dráhu v roku 2055.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie