fbpx

Pápež František si vyslúžil kritiku za sexuálne zneužívania v cirkvi, belgický premiér očakáva kroky

Vľavo predseda vlády Belgického kráľovstva Alexander De Croo. Vpravo kráľovná Mathilde, pápež František a kráľ Philipp počas stretnutia v zámku Laeken v Bruseli v piatok 27. septembra 2024. Foto: TASR/Martin Baumann, AP

Prejav belgického premiéra voči pápežovi Františkovi bol jedným z najostrejších, aké smerom k nemu pri jeho cestách po Belgicku zazneli.

Belgický premiér v piatok naliehal na pápeža Františka, aby prijal konkrétnejšie opatrenia na riešenie sexuálneho zneužívania katolíckym duchovenstvom, čo je otázka, ktorá sa pri jeho návšteve opäť dostáva do centra pozornosti. Informovala agentúra Reuters.

Kráľ Philipp aj predseda vlády Alexander De Croo nastolili túto otázku na verejnosti nezvyčajne energickým jazykom počas pápežskej zahraničnej cesty, ktorá bola vždy starostlivo zostavenou choreografiou.

Philipp povedal Františkovi v príhovore, v ktorom ho privítal v Belgicku, že cirkvi trvalo „príliš dlho“ riešiť škandály. De Croo povedal, že má pred sebou „dlhú cestu“ a že „samotné slová nestačia“.

„Treba urobiť aj konkrétne kroky,“ povedal premiér.

Pápežova víkendová cesta do Belgicka má byť zameraná na 600. výročie dvoch katolíckych univerzít. Ale televízny dokumentárny seriál a parlamentné vyšetrovanie vyniesli do popredia cirkevné záznamy o sexuálnom zneužívaní zo strany duchovných. Podľa cirkevnej správy bolo v Belgicku od roku 2012 podaných viac ako 700 sťažností a správ o zneužívaní.

Na piatkovom stretnutí s politikmi na kráľovskom zámku Laeken v Bruseli sa pápež snažil uistiť, že globálna katolícka cirkev rieši tento problém.

87-ročný pápež nemenoval konkrétne prípady zneužívania v Belgicku, ale povedal, že správanie katolíckych duchovných poskytlo „bolestné protisvedectvá“ učeniu cirkvi.

„Poukazujem na tragické prípady zneužívania detí, čo je pohroma, ku ktorej sa cirkev rozhodne a rozhodne… implementáciou preventívneho programu na celom svete,“ povedal pápež.

Okrem svojich pripravených vyjadrení povedal, že Cirkev sa musí „hanbiť a prosiť o odpustenie“ za zneužívanie maloletých, ktoré označil za zločin.

V marci František vylúčil bývalého biskupa z Brugg Rogera Vangheluweho z kňazstva. Vangheluwe odstúpil v roku 2010 po priznaní zneužívania synovca a v roku 2011 priznal zneužívanie ďalšieho. Premlčacia lehota zabránila trestnému stíhaniu.

Očakávalo sa, že pápež neskôr v piatok uskutoční súkromné ​​stretnutie s 15 osobami, ktoré prežili zneužívanie, na vatikánskom veľvyslanectve v Bruseli, kde sa zdržiava počas svojej návštevy.

Pápež František označil riešenie zneužívania duchovenstvom za prioritu svojho pápežstva a vytvoril prvú pápežskú komisiu pre túto otázku. Zaviedol tiež globálny systém pre katolíkov na hlásenie podozrení zo zneužívania alebo zakrývania zo strany biskupov.

Skupiny dotknutých však spochybnili účinnosť komisie a tiež vyzvali pápeža, aby od všetkých katolíckych duchovných vyžadoval, aby úradom hlásili podozrenia zo zneužívania. Kráľ aj premiér tiež spomenuli historickú úlohu cirkvi v Belgicku pri prinútení slobodných matiek, aby dali svoje deti na adopciu.

Pod zámienkou, že sú chránené pred stigmou nelegitímnosti, bolo mnoho detí umiestnených s pomocou cirkevných sociálnych služieb do zbožných katolíckych rodín, čo odzrkadľovalo podobné škandály v Írsku a Španielsku.

V Belgicku vzrástli požiadavky na spravodlivosť, formálne ospravedlnenie a reparácie zo strany cirkvi aj vlády pre približne 30 000 postihnutých ľudí. Pápež v piatok označil túto prax za „trpké ovocie neprávosti a kriminality“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie