fbpx

Škola potrestala žiaka za nesprávne oslovenie nebinárneho učiteľa. Rodičia hovoria o opakovaných prípadoch

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Rodiča pobúril trest pre jeho dieťa, ktoré muselo zostať po škole. Dôvodom bolo nesprávne oslovenie nebinárneho učiteľa, ktorý sa prezentuje ako žena a trvá na neutrálnom oslovení.

Žiak v jednej z britských škôl bol potrestaný za to, že spochybnil používanie nebinárneho oslovenia pre svojho učiteľa, tvrdí znepokojený rodič. Zrejme ide o prvý prípad tohto typu v Spojenom kráľovstve, informuje portál gbnews.com.

Škola sa pre portál vyjadrila, že „inkluzívna“ a „pracuje s rôznorodou skupinou miestnych rodín a zamestnancov“.

Portál GB News ďalej tvrdí, že nahliadla do dokumentov pre rodičov, v ktorých sa uvádza, že žiaci musia „rešpektovať“ vybrané zámená učiteľa už ako jedenásťroční.

Po návrate do školy v septembri sa dieťa pobúreného rodiča ocitlo v triede s učiteľom, ktorý sa prezentuje ako žena. Týždne pred školským rokom dotknutý rodič uviedol, že študentom ešte nebolo jasné, že tento učiteľ by radšej bol oslovovaný ako „Mx“ než ako „Miss“ (slečna).

Rodič tvrdí, že konflikt sa začal, keď žiak 9. ročníka oslovil učiteľku „slečna“, na čo žiak tvrdí, že učiteľka odpovedala: „Ja nie som slečna, ja som Mx“.

V odpovedi sa zmätené dieťa údajne spýtalo: „A čo to znamená?“ Podľa rodiča škola spochybňuje trest, kedy malo dieťa zostať po škole pre hrubé správanie voči učiteľovi, pričom oponoval, že jeho dieťa sa väčšinou vyhýba problémom, vždy malo dobrú spätnú väzbu od pedagógov a „nie je to zlé dieťa“.

Žiak sa vrátil domov a vyrozprával príbeh svojmu rodičovi, ktorý o svojom šoku povedal GB News: „Čo je Mx? Nikdy som o tom nepočul. Mám pocit, že táto učiteľka nevie, kto je a prenáša problémy na deti. Nikdy predtým som nemal problémy so školou!,“ hovorí zmätený rodič.

‚Mx‘, vyslovované ‚mix‘ je zámeno, ktoré často používajú trans a nebinárne komunity, aby sa vyhli používaniu rodovo podmienených oslovení ako ‚Mr‘ (pán) alebo ‚Mrs‘ (pani).

Rodič tvrdí, že škola spochybnila jeho tvrdenie, že by trest pre žiaka súvisel s tým, že dieťa použilo slovo „slečna“ namiesto „Mx“ na oslovenie učiteľa. GB News má ale k dispozícii komunikáciu, ktorá ukázala, že hlavnou príčinou trestu bolo práve nesprávne použitie zámena.

Objavili sa pritom správy od viacerých rodičov z tej istej školy, ktoré potvrdzujú sled udalostí zmieneného rodiča. Tvrdia, že mnohé z detí týchto rodičov dostali tresty za to, že učiteľa oslovovali „Miss“ (slečna), a nie „Mx“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie