fbpx

Danko je urazený, lebo nedostal kreslo šéfa NR SR. Pre truc bude bojkotovať vládu, tvrdí Tomáš

Predseda SNS Andrej Danko a minister práce za stranu Hlas-SD Erik Tomáš. Ilustračné foto. Zdroj: TASR/ Jakub Kotian, Martin Baumann

Dve koaličné strany si v posledných týždňoch nič nedarujú a vyzerá to na stupňujúcu sa „rodinnú“ hádku. Problémom je jedno kreslo… Kreslo predsedu parlamentu.

V parlamente prebieha diskusia k navrhovanému vládnemu konsolidačnému balíku. Koaličný trojlístok sa rozhodol opäť skrátiť rozpravu rovnako ako pri rokovaní o Trestnom zákone, čo sa nepáči opozičným poslancom.

Balíček pod tlakom verejnosti neustále prechádza zmenami, napríklad naposledy v súvislosti s knihami, ktorých sa mala dotknúť vyššia DPH 23 percent. Minister financií napokon ustúpil a znížil DPH na 5 percent s tým, že bude sledovať a kontrolovať kníhkupectvá.

Popri debate o konsolidácii kráča ruka v ruke takmer až „manželská“ kríza. Koaličné strany SNS a Hlas-SD si nič nedarujú a stupňujú názory, ktorý z partnerov viac porušuje koaličnú dohodu.

Premiéra Roberta Fica prosili o zakročenie a uskutočnenie koaličnej rady, ten zatiaľ šarvátku charakterizoval ako rodinnú hádku, píše STVR.

Zo strany predsedu SNS Andreja Danka na ministra práce Erika Tomáša padli slová o „zúfalstve človeka, ktorý tupo klame“.

Tomáš kontroval a označil Danka za človeka, ktorý „krivo klame a uprednostňuje svoje osobné záujmy pred záujmami občanov“.

„Toto správanie Andreja Danka a strany SNS neprišlo len teraz v súvislosti s konsolidačným balíkom. Verejnosť to mala možnosť pozorovať už dlhšie. Otvorene poviem to, čo som povedal už viackrát. Celý tento bojkot, všetky útoky pána Danka na nás, na ministrov hlasu, vôbec nesúvisia s našou prácou, ale s tým, že Andrej Danko je urazený, lebo nedostal funkciu predsedu parlamentu,“ prezradil Erik Tomáš.

Tomáš tvrdí, že Andrej Danko sa interne vyjadril, že pokiaľ nedostane kreslo predsedu parlamentu, bude pokračovať v útokoch na stranu Hlas a nezáleží mu ani na tom, či vláda zotrvá, alebo padne. Tomáš podotýka, že trucovanie sa už netýka len pozície šéfa NR SR, hoci toto miesto patrí podľa lepších výsledkov volieb práve Hlasu.

„Iný problém je v koalícii a iný problém je s Andrejom Dankom. A to je ten, že už začal blokovať vládne návrhy zákonov a zákony súvisiace s programovým vyhlásením vlády,“ upozornil Tomáš.

Pripomenul zákon o minimálnej mzde, ktorý už vláda schválila, ale pre trucovitosť Andreja Danka ho museli o mesiac odložiť.

Tomáš mu vytýka osobné konflikty a apeluje na neho, aby sa on a celá strana SNS vrátili do koalície, aby mohli napĺňať body programového vyhlásenia vlády.

„On v inej relácii povedal, že túto vládu rozbije, pokiaľ nebudú naplnené niektoré veci v konsolidačnom balíku. Pritom stačilo povedať, že nepodporím konsolidačný balík,“ skonštatoval Tomáš. Andrej Danko najskôr prikývol na všetky opatrenia, ale „odrazu s niektorými nesúhlasí“.

Minister práce spomenul, koľkokrát sa Andrej Danko s SNS dopustili porušenia koaličnej dohody. Napríklad tým, že odmietajú zvoliť predsedu parlamentu za stranu Hlas alebo aj odkladom návrhov zákonov z vládnej dielne, pričom neustále predkladajú vlastné návrhy bez predošlej odbornej konzultácie.

Tomáš sa vyjadril aj na obvinenia pre údajné porušenie koaličnej dohody, keď zahlasovali s opozíciou. „Toto ma na tom najviac hnevá, že tu sa parlament celý deň zaoberá nejakými samolepkami, namiesto toho, aby sme prijímali zákony pre ľudí. Takto hlboko sme klesli,“ uzatvára Tomáš.

Vulgárne vyjadrenia Rudolfa Huliaka na adresu poslankyne Lucie Plavákovej ostro odsúdil. Napriek nezhodám dúfa, že koalícia v aktuálnom zložení zotrvá počas celého volebného obdobia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie