fbpx

Viete, ako sa tvorí rakovina v tele? Takto sa šíri, rastie a lieči

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Naše telá sa skladajú z biliónov buniek zoskupených do tkanív a orgánov. Gény vnútri jadra každej bunky povedia, kedy má rásť, pracovať, deliť sa a zomrieť. Za normálnych okolností sa naše bunky riadia týmito pokynmi a my zostaneme zdraví. Ale keď dôjde k zmene v našej DNA alebo jeho poškodenie, gén môže zmutovať.

Zmutované gény nefungujú správne, pretože inštrukcie v ich DNA sú zmiešané. To môže spôsobiť, že bunky, ktoré by mali odpočívať, sa nekontrolovane delia a rastú, čo môže viesť k rakovine.

Ako začína rakovina

Keď gény fungujú správne, povedia bunkám, kedy je správny čas rásť a deliť sa. Keď sa bunky delia, vytvárajú presné kópie samých seba. Jedna bunka sa rozdelí na 2 rovnaké bunky, potom sa 2 bunky rozdelia na 4 atď. U dospelých bunky normálne rastú a delia sa, aby vytvorili viac buniek iba vtedy, keď ich telo potrebuje, napríklad ako náhrada starnúcich alebo poškodených buniek.

Ale rakovinové bunky sú iné. Rakovinové bunky majú génové mutácie, ktoré menia bunku z normálnej bunky na rakovinovú. Tieto génové mutácie môžu byť zdedené, vyvíjať sa v priebehu času, keď starneme a gény sa opotrebúvajú, alebo sa môžu vyvinúť, ak sa nachádzame v blízkosti niečoho, čo poškodzuje naše gény, ako je cigaretový dym, alkohol alebo ultrafialové (UV) žiarenie zo slnka.

Rakovinová bunka sa nespráva ako normálna bunka. Začne nekontrolovane rásť a deliť sa namiesto toho, aby zomrela, keď by mala. Tiež nedozrievajú toľko ako normálne bunky, takže zostávajú nezrelé. Hoci existuje veľa rôznych typov rakoviny, všetky začínajú kvôli bunkám, ktoré rastú abnormálne a nekontrolovateľne. Rakovina môže začať v ktorejkoľvek bunke v tele.

Ako rakovina rastie

Génové mutácie v rakovinových bunkách interferujú s normálnymi pokynmi v bunke a môžu spôsobiť, že sa bunka vymkne kontrole alebo nezomrie, keď by mala. Rakovina môže pokračovať v raste, pretože rakovinové bunky fungujú inak ako normálne bunky.

Rakovinové bunky sa líšia od normálnych buniek, pretože:

  • sa rozdeľujú mimo kontroly,
  • sú nezrelé a nevyvinú sa do zrelých buniek so špecifickými úlohami,
  • vyhnú sa imunitnému systému,
  • ignorujú signály, ktoré im hovoria, aby sa prestali deliť alebo aby zomreli, keď by mali,
  • prerastajú do tkanív a orgánov a poškodzujú ich.

Keď sa rakovinové bunky delia, vyvinie sa a rastie nádor. Rakovinové bunky majú rovnaké potreby ako normálne bunky. Potrebujú prísun krvi, aby priniesli kyslík a živiny, aby mohli rásť a prežiť. Keď je nádor veľmi malý, môže ľahko rásť a dostáva kyslík a živiny z blízkych krvných ciev.

Ale ako nádor rastie, potrebuje viac krvi, aby do rakovinových buniek priviedol kyslík a ďalšie živiny. Takže rakovinové bunky vysielajú signály pre nádor, aby vytvoril nové krvné cievy. Toto sa nazýva angiogenéza a je to jeden z dôvodov, prečo nádory rastú a zväčšujú sa. Umožňuje tiež rakovinovým bunkám dostať sa do krvi a ľahšie sa šíriť do iných častí tela. Existuje veľa výskumov, ktoré sa zameriavajú na používanie liekov, ktoré zastavujú rast krvných ciev (nazývané inhibítory angiogenézy), čo spôsobuje, že nádor prestane rásť a dokonca sa zmenší.

Ako sa rakovina šíri

Ako sa nádor zväčšuje, rakovinové bunky sa môžu šíriť do okolitých tkanív a štruktúr tlačením na normálne tkanivo vedľa nádoru. Rakovinové bunky tiež vytvárajú enzýmy, ktoré počas rastu rozkladajú normálne bunky a tkanivá. Rakovina, ktorá prerastá do blízkeho tkaniva, sa nazýva lokálna invázia alebo invazívna rakovina.

Rakovina sa môže šíriť aj z miesta, kde prvýkrát začala, do iných častí tela. Tento proces sa nazýva metastáza. Rakovinové bunky môžu metastázovať, keď sa odtrhnú od nádoru a cestujú na nové miesto v tele cez krvný alebo lymfatický systém.

Kde sa rakovina môže šíriť a staging

Väčšina druhov rakoviny má tendenciu šíriť sa do určitých oblastí tela. To pomohlo lekárom vyvinúť stagingové systémy, ktoré sa používajú na klasifikáciu rakoviny na základe informácií o tom, kde sa rakovina v tele nachádza a či sa rozšírila z miesta, kde začala.

Mnoho druhov rakoviny sa riadi podľa klasifikačného systému od 1 do 4, ktorý sa zvyčajne uvádza rímskymi číslicami I, II, III alebo IV. Vedieť, ako sa rakovina šíri a kde sa rakovina môže šíriť, pomáha lekárom predpovedať, ako bude rakovina rásť. To im tiež pomáha naplánovať liečbu a poskytnúť primeranú podpornú starostlivosť.

Rakovina sa môže rozšíriť kdekoľvek v tele, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa rozšíri do lymfatických uzlín, kostí, mozgu, pečene alebo pľúc.

Prečo sa rakovina niekedy vracia

Rakovina sa niekedy po liečbe vráti. Toto sa nazýva recidíva. Aj keď jedna rakovinová bunka zostane pozadu, môže rásť a deliť sa, aby sa z nej stal nový nádor. Nový nádor môže začať rásť v tej istej oblasti tela, kde rakovina prvýkrát začala, alebo sa rakovina mohla rozšíriť krvným alebo lymfatickým systémom do inej časti tela, kde prerastie do nového nádoru. To je dôvod, prečo lekári niekedy používajú inú liečbu hneď po prvej liečbe, ako je napríklad podávanie chemoterapie po operácii. Toto sa nazýva adjuvantná terapia. Cieľom adjuvantnej terapie je pomôcť zabrániť návratu rakoviny v prípade, že niektoré rakovinové bunky zostanú v tele.

V niektorých prípadoch môže liečba prestať fungovať (stať sa odolnou), takže rakovinové bunky už nie sú ničené. Takže rakovina, ktorá sa zmenšila alebo zmizla, môže začať znova rásť a zväčšovať sa. To sa môže stať, keď gény vo vnútri rakovinových buniek zmutujú. Niektoré génové mutácie spôsobujú, že rakovinové bunky sú odolné voči chemoterapii a iným liekom. Ak sa stanete odolným voči liečbe, váš lekár vám môže navrhnúť, aby ste vyskúšali inú.

Liečba alebo remisia

Mnohé druhy rakoviny sa dajú vyliečiť liečbou. Ale rakovina, o ktorej sa predpokladá, že je vyliečená, sa môže vrátiť aj po rokoch. To je dôvod, prečo niektorí lekári radšej hovoria, že rakovina je v remisii. Remisia znamená, že existuje menej príznakov a symptómov choroby (ako je rakovina) alebo že úplne zmizli.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie