fbpx

Čo robiť, ak som sa stal účastníkom dopravnej nehody? Prečítajte si podrobný návod

Čo robiť, ak sa stanete účastníkom dopravnej nehody. Ilustračná fotografia: pixabay.com

O dopravných nehodách a škodových udalostiach čítame a počúvame skoro každý deň. Napriek tomu len málokto vie, ako sa zachovať v takejto situácii. Je logické, že každý účastník dopravnej nehody ostane zaskočený a šokovaný. To vás ale neospravedlňuje, preto je vhodné zapamätať si aspoň jednoduchý postup, ak sa na vašich cestách vyskytne táto nepríjemná udalosť. 

V prípade, že sa stanete priamym účastníkom dopravnej nehody, mali by ste najskôr zhodnotiť váš zdravotný stav. Ak nemáte žiadne vážne zranenia, tak je vašou zákonnou povinnosťou zaistiť bezpečnosť cestnej premávky. Je potrebné nasadiť si reflexnú vestu, zapnúť výstražné svetlá a následne vybrať výstražný trojuholník, ktorý následne musíte položiť za auto (na dobre viditeľné miesto).

„Po dopravnej nehode nie je povolené s autom manipulovať. Skontrolujte zdravotný stav ďalších účastníkov dopravnej nehody a v prípade potreby im poskytnite prvú pomoc. Neváhajte zavolať záchrannú službu na číslo 112 alebo 155,“ informuje portál autoviny.sk.

Kedy je potrebné zavolať políciu?

Políciu volajte vždy, keď sa účastníci  nevedia dohodnúť na tom, kto je vinníkom nehody. Rovnako je potrebné okamžite zavolať policajtov, ak je niekto z účastníkov zranený, prípadne usmrtený alebo máte podozrenie že je iný vodič pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok. Kontaktovať políciu musíte aj vtedy, keď škody na majetku prevýšia sumu 3 990 eur. „Políciu treba zavolať aj pri poškodení súčasti pozemnej komunikácie (napr. dopravné značky) alebo pri poškodení majetku tretej osoby (osoby mimo diania dopravnej nehody),“ dopĺňa portál.

Čo ďalej, ak sa rozhodnem nekontaktovať policajtov?

V tomto prípade vyplňte s druhým vodičom záznam o dopravnej nehode a nahláste ju svojej poisťovni. „Toto tlačivo musí byť vyplnené čitateľne, v 2 kópiách a podpísané oboma (prípadne všetkými) účastníkmi nehody. Originál zostáva vinníkovi nehody,“ dodáva portál. Nezabúdajte ani na to, že každá dopravná nehoda musí byť podrobne zdokumentovaná – urobte si fotografie z miesta nehody.

Ak ste nehodu zavinili vy, je potrebné predložiť všetky svoje doklady druhému účastníkovi nehody. V opačnej situácii požiadajte druhého vodiča o to, aby predložil svoj identifikačný doklad a zelenú kartu. Veľmi dôležité je poznačiť si meno a priezvisko vodiča, evidenčné číslo auta a informácie o jeho poisťovni. Následne máte pätnásť dní na to, aby ste poisťovni oznámili svoju nehodu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie