fbpx

Ľudia si na noc zalepujú ústa, aby predišli chrápaniu. Ide o trend alebo skutočne účinnú metódu?

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Takzvané tejpovanie úst zahŕňa aplikáciu kúska pásky na pery pred spaním s cieľom podporiť dýchanie nosom. Je táto technika vedecky založená alebo je to len prechodný výstrelok?

Ľudia začali podliehať zvláštnej aktivite, takzvanému tejpovaniu, pri ktorom si na noc prelepia ústa páskou. Ide vraj o domáci liek, ktorý má pomôcť pri liečbe dýchania ústami, keď spíte. Samotné dýchanie ústami je spojené s mnohými zdravotnými problémami, vrátane chrápania, alergií a zdravia ústnej dutiny, informuje portál healthline.com.

Zatiaľ čo niektorí ľudia sa v online priestore vyjadrili, že si lepia ústa lepiacou páskou ako riešenie dýchania ústami, veda za touto technikou chýba. Okrem toho sa môžu vyskytnúť niektoré neúmyselné vedľajšie účinky, s ktorými je potrebné bojovať.

Proces lepenia úst funguje presne tak, ako to znie: Pred spaním si doslova zatvoríte ústa lepiacou páskou. Ak pravidelne dýchate ústami, teoreticky by ste mali automaticky dýchať nosom, ak nemôžete dýchať ústami. Toto je presný opak toho, čo sa stane, keď máte upchatý nos, keď dýchate ústami, pretože nemôžete dýchať nosom.

Aj keď možno budete musieť občas počas cvičenia alebo ak máte upchatý nos, dýchať ústami, je dôležité čo najviac dýchať nosom. Dýchanie nosom pomáha:

  • zvlhčovať nosných dierok a zabraňuje vysychaniu dutín
  • vdychovaniu vlhkejšieho vzduchu, čo môže pomôcť pri chronických pľúcnych ochoreniach, ako je astma
  • vyrovnáva hladinu pH v ústach a predchádza zubnému kazu, suchu v ústach a zápalu ďasien
  • zvyšuje príjem oxidu dusnatého, ktorý je rozhodujúci pre funkciu mozgu, kardiovaskulárne zdravie a celkovú hladinu kyslíka v krvi
  • znižuje šance na chrápanie

Aj keď je tejpovanie charakterizované ako potenciálna liečba spánkového apnoe (porucha spánku, charakterizovaná opakovanými apnoickými epizódami (zastavením dýchania), ktoré sú sprevádzané znížením nasýtenia tepennej krvi kyslíkom a prebúdzacími reakciami, pozn. red.), samotné lepenie úst nemusí pomôcť pri liečbe prestávok v dýchaní, ktoré sú spojené s týmto stavom.

Namiesto toho možno budete potrebovať tradičnejšiu liečbu spánkového apnoe, ako je kyslíková terapia pomocou prístrojov na nepretržitý prísun vzduchu do dýchacích ciest.

Zatiaľ čo výhody dýchania cez nos sú dobre známe, existujú aj potenciálne vedľajšie účinky spojené s lepením úst. Túto metódu by ste tiež nemali používať, ak máte vážne upchatý nos z alergií alebo chorôb.

Porozprávajte sa s lekárom o nasledujúcich rizikách lepenia úst:

  • podráždenie pokožky na perách a okolo úst
  • lepkavé zvyšky, ktoré zostali nasledujúci deň
  • nespavosť a poruchy spánku

Je tiež dôležité zapamätať si, že všetky výhody, ktoré možno vidieť z lepenia úst, sú založené len na neoficiálnych dôkazoch. Doteraz neboli vykonané žiadne klinické štúdie, ktoré by dokázali, že táto technika lieči akýkoľvek základný zdravotný stav.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie