fbpx

Väzňovi za kruté zabitie vykonali kontroverznú popravu, mnohí ju považujú za mučenie

V americkom štáte Alabama sa vo štvrtok uskutočnila poprava muža odsúdeného za zabitie troch ľudí pri prestrelkách na pracovisku. Alan Eugene Miller sa stal druhým väzňom, o ktorom je známe, že zomrel na hypoxiu dusíka, kontroverznú metódu, o ktorej kritici tvrdia, že sa rovná mučeniu. Foto: X/@unitedalerts

Šlo o druhý prípad, keď bola v Alabame pri poprave použitá metóda označovaná ako dusíková hypoxia. Ide o metódu, ktorá vyvoláva diskusiu o svojej humánnosti.

V americkom štáte Alabama sa vo štvrtok uskutočnila poprava muža odsúdeného za zabitie troch ľudí pri prestrelkách na pracovisku.

Alan Eugene Miller sa stal druhým väzňom, o ktorom je známe, že zomrel na hypoxiu dusíka, kontroverznú metódu, o ktorej kritici tvrdia, že sa rovná mučeniu.

59-ročný Miller bol v roku 2000 odsúdený na smrť za vraždu Lee Holdbrooksa, Scotta Yancyho a Terryho Lee Jarvisa z roku 1999, informuje CNN.

Miller pracoval s každou z obetí a rozčúlil sa, keď uveril, že tri osoby „šírili klebety o ňom“, uvádza sa vo vyhlásení z kancelárie generálneho prokurátora v Alabame. Ráno 5. augusta 1999 Miller podľa súdnych dokumentov zastrelil dvoch z troch mužov vo Ferguson Enterprises v Pelhame v Alabame.

„Už ma unavuje, keď o mne ľudia začínajú klebety,“ povedal Miller, ozbrojený pištoľou, keď vychádzal z kancelárie svojho zamestnávateľa, uvádzajú súdne dokumenty.

Yancy bol podľa súdnych dokumentov trikrát zastrelený a po prvom výstrele sa nemohol hýbať, „náboj preletel cez slabiny a do chrbtice, čím ho paralyzoval“. Holdbrooks bol zastrelený šesťkrát a pokúsil sa plaziť po chodbe, aby utiekol, kým ho Miller strelil do hlavy, „čo spôsobilo, že zomrel v kaluži krvi,“ uvádzajú dokumenty.

Po zabití Holdbrooksa a Yancy zamieril Miller k svojmu predchádzajúcemu zamestnávateľovi Post Airgas, kde pracoval Jarvis. Miller vošiel a povedal: „Hej, počul som, že o mne šíriš klebety.“

Jarvis odpovedal, že nešíril klebety o Millerovi, ale o chvíľu neskôr Miller Jarvisa „niekoľkokrát“ postrelil. Millera neskôr zatkli na diaľnici, uvádzajú súdne dokumenty, s „pištoľou Glock s jedným nábojom v komore a 11 nábojmi v zásobníku munície“.

Forenzný psychiater, ktorý svedčil na Millerovu obranu, zistil, že je duševne chorý a trpí bludnou poruchou, čo ho viedlo k presvedčeniu, že obete o ňom šíria klebety. Psychiater však dospel k záveru, že Millerova duševná choroba nespĺňa štandardy obrany proti šialenstvu v Alabame.

Počas štvrtkovej procedúry vyhlásili Millera za mŕtveho o 18:38 vo väznici v Atmore. Niekoľko hodín pred popravou mal Miller deväť návštevníkov a jeho posledné jedlo pozostávalo z hamburgerového steaku, pečených zemiakov a hranolčekov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie