fbpx

Žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu je výrazne menej. Boja sa vedľajších účinkov

Žien užívajúcich hormonálnu akntikoncepciu je menej. Ilustračná fotografia: pixabay.com

Vo štvrtok (26. septembra) sme si pripomenuli Svetový deň antikoncepcie. Tabletky zabraňujúce počatiu sa momentálne netešia takému veľkému záujmu ako v minulosti.

V Českej republike za posledných pätnásť rokov dokonca klesol počet žien a dievčat, ktoré využívajú túto možnosť ochrany. Odborníci hovoria o tom, že sa ženy boja vedľajších účinkov, a preto volia iné spôsoby ochrany.

„Vrchol užívania bol dosiahnutý v roku 2007, kedy sa podiel žien v reprodukčnom veku užívajúcich hormonálnu antikoncepciu priblížil asi 50 percentám. Odvtedy tento podiel klesol až na 30 percent,“ povedala vedúca katedry demografia a geodemografia Univerzity Karlovej Jiřina Kocourková pre portál tn.nova.cz.

Ženy hormonálnu antikoncepciu vysadili zväčša pre negatívne vedľajšie účinky, ktoré sú však veľmi individuálne. Mladšia generácia žien je vo  všeobecnosti obozretnejšia a viac si uvedomuje výhody a nevýhody tohto typu ochrany.

„V dnešnej dobe je tých prípravkov celý rad a sú veľmi šetrné. Čiže sú na trhu aj prípravky, ktoré prakticky nemajú riziká. Je otázkou, či sú [ženy] dostatočne informované aj o týchto možnostiach,“ dopĺňa gynekológ Michael Fanta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie