fbpx

Škandál v politike: Vrcholný predstaviteľ chcel kolegyňu ZNÁSILNIŤ na oslave. Do nápoja jej primiešal drogu

Francúzsky senátor Joël Guerriau, ktorý je podozrivý, že podal extázu svojej kolegyni z vládneho bloku a poslankyni Sandrine Jossovej bez jej súhlasu, nebude chodiť na zasadnutie Senátu a rezignuje na svoje funkcie. Foto: X/@Verhaeghe, @CerfiaFR

Francúzskou politickou scénou otriasol škandál. Vrcholný predstaviteľ sa pokúsil zdrogovať a neskôr znásilniť svoju kolegyňu na oslave, ktorú usporiadal doma. Úmysel odmieta.

Francúzsky senátor Joël Guerriau, ktorý je podozrivý, že podal extázu svojej kolegyni z vládneho bloku a poslankyni Sandrine Jossovej bez jej súhlasu, nebude chodiť na zasadnutie Senátu a rezignuje na svoje funkcie.

Podľa agentúry AFP to politik oznámil po rokovaní s predsedom Senátu Gérardom Larcherom, ktorý žiadal, aby sa vzdal aj svojho mandátu. Guerriau tento týždeň vyšetrovateľom okrem iného vysvetľoval obsah svojho mobilného telefónu, informuje portál irozhlas.cz.

Senátor Guerriau čelí od minulého roka podozreniu, že podal poslankyni Jossovej extázu bez jej súhlasu, aby ju potom mohol sexuálne napadnúť. Poslankyňa sa v novembri minulého roku zúčastnila oslavy, ktorú Guerriau usporiadal pri sebe doma.

Podľa agentúry AFP bola jedinou pozvanou ženou. Jossová vyšetrovateľom povedala, že po nej senátor chcel, aby pila rýchlo, a choval sa divne. To poslankyňu, ktorej sa začalo robiť zle, vydesilo a oslavu predčasne opustila.

Podľa agentúry AFP toxikologické rozbory ukázali, že Jossová mala v krvi vysokú hodnotu extázy. Nameraná koncentrácia dosiahla 388 nanogramov drogy na mililiter krvi.

V utorok Guerriaua vypočuli vyšetrovatelia ohľadom obsahu jeho telefónu. Analýzy ukázali, že zhruba mesiac pred oslavou niekto na internetovom prehliadači senátorovho telefónu hľadal informácie o drogách a znásilnení či o vplyve extázy na správanie, uviedla agentúra AFP s odkazom na nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Advokáti senátora nechceli výsluch komentovať. Počas zadržania na začiatku vyšetrovania vlani v novembri však Guerriau uviedol, že extáza sa možno dostala do pitia poslankyne nedopatrením. Guerriau tvrdí, že dostal od iného nemenovaného senátora látku na povzbudenie, že si ju nasypal do pohára, ale potom ju nevypil.

„Je možné, že (látka) zostala na dne pohára, ktorý som jej podal,“ uviedol senátor, ktorý však odmieta, že by omámil Jossovú úmyselne. Svoje správanie na večierku vysvetlil tým, že robil „kúzelnícke triky“.

Senátora vlani kvôli tejto kauze vylúčil zo svojich radov klub vládnej strany Horizons. Guerriau v stredu po rokovaní so šéfom hornej komory Larcherom oznámil, že sa nebude zúčastňovať zasadnutí Senátu, aby nenarušoval pokoj zákonodarcov.

Rezignuje tiež na funkcie, ktoré mal v senátnych orgánoch. Podľa spolupracovníkov predsedu Senátu Larcherov požiadavka, aby Guerriau rezignoval úplne, „zostala bez odozvy“, napísal denník Le Monde.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie