fbpx

Meteorológovia vydali predpoveď na mesiace december a január. Toto nás čaká

Čaká nás chladná zima? Zdroj: Pexels

Meteorológovia z Európskeho centra pre strednodobé predpovede vydali predpoveď počasia na december a január. Podľa nej budú tieto dva mesiace bohatšie na zrážky. Zatiaľ však nie je jasné, o aký typ zrážok pôjde. Naďalej tak zostáva otázkou, aké počasie bude vládnuť počas tohtoročných vianočných sviatkov.

„Všetko nasvedčuje tomu, že zrážok bude v decembri a januári viac, než na čo sme boli v posledných rokoch zvyknutí,“ informuje portál tn.nova.cz. Portál zároveň dopĺňa, že od novembra do januára bude o niečo teplejšie. V priemere by malo ísť o pol až jeden stupeň Celzia oproti minuloročnej zime.

Meteorológovia sa však zhodujú v tom, že takéto dlhodobé predpovede sú veľmi neisté. Podľa nich je ešte veľmi skoro na presnú predpoveď tohtoročnej zimy. „Presnejšiu predpoveď nie je možné takto dopredu poskytnúť,“ dodali pre portál.

To, či zažijeme zimu na snehu alebo na blate, je preto ešte neisté. Na presnejšie predpovede počasia od odborníkov si preto budeme musieť ešte počkať.

Zlé počasie skomplikovalo vtáčiu migráciu

Vlna ochladenia a intenzívnych dažďov z uplynulých dní skomplikovala vtáčiu migráciu. Niektoré druhy ešte nestihli opustiť Slovensko do svojich zimovísk. Pre nepriaznivé podmienky mali vtáky zamedzený prístup k potrave. Prichádzali tak o tukové zásoby určené na dlhú cestu. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) s tým, že na zimu odlieta vyše 150 spomedzi asi 217 vtáčích druhov.

Začiatok jesennej migrácie vtáctva je podmienený „vtáčími vnútornými hodinami“, ktoré sú riadené svetelnou dĺžkou dňa. Vtáky odlietajú na zimu najmä za potravou. Vyberú sa do oblastí, kde nájdu dostatok toho, čo im chutí, opisuje RPS. „Medzi prvými odlietajú druhy, ktoré to od nás majú najďalej. Ide o dážďovníky, trsteniariky, mucháriky bielokrké, či bociany biele. Ich zimoviská sa nachádzajú až v subsaharskej Afrike, niektoré zimujú dokonca až v Juhoafrickej republike,“ priblížili ornitológovia. Väčšine sa podľa nich podarilo strednú Európu opustiť ešte pred zmenou počasia.

Druhy, ktoré majú zimoviská tiež v Afrike a odlietajú neskôr, to mali náročnejšie, tvrdí organizácia. Lastovičky, belorítky či niekoľko dážďovníkov sa dostali do interiérov, kde chceli prečkať extrémne počasie. Rovnako ťažké časy zažili aj strakoše, mucháriky, či kolibkáriky. Tie podľa ornitológov migrujú prevažne v noci.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie