fbpx

Sychravé počasie už dorazilo. Platí výstraha pred silným vetrom, teploty klesnú nadol

Ilustračná fotografia Zdroj: FOTO TASR/DPA/ Jaroslav Novák

Na celom území Slovenska pocítime vplyv studeného frontu, ktorý prináša ochladenie. Čoskoro sa ohlásia aj prvé mrazy.

V našej krajine začína úradovať studený front. V najbližších dňoch sa očakávajú aj prvé mrazy, píše portál imeteo.sk.

V piatok (27.9.) bude na našom území oblačno až zamračené a postupne sa rozprší, prípadne bude slabšie mrholiť. Pocítime to aj teplotami, ktoré už pôjdu o poznanie nižšie.

S jeseňou prichádza ochladenie

Naplno sa už ohlásilo jesenné obdobie. Teploty dnes budú atakovať hranicu letného dňa maximálne na krajnom juhovýchode či juhu Slovenska. Dnešné maximá sa budú pohybovať od +16 °C do +22 °C. Nevyhnutný tak bude okrem teplejšieho oblečenia aj dáždnik. Postupne sa počas dňa rozprší na viacerých miestach nášho územia.

Dnešok bude sprevádzať silný vietor, ktorý bude najvýraznejší na horách a v hornatých oblastiach stredného a východného Slovenka skôr v popoludňajších a večerných hodinách. Tam bude dosahovať až silu víchrice.

Platí výstraha pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 1. stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Meteorológovia zo SHMÚ ju vydali pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Táto výstraha bude platiť v piatok od 21.00 h a predbežne do soboty (28. 9.).

„V okresoch sa na hrebeňoch hôr nad cca 1600 m očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h) a/alebo priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s (70 – 85 km/h), až víchricu,“ napísali.

Dodali, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity

Na snímke mapa výstrah pred silným vetrom. Zdroj: SHMÚ

Prídu prvé mrazy

Očakávať môžeme to, že sa do konca týždňa ochladí ešte viac a zároveň už v najbližších dňoch sa naskytnú aj prvé mrazy. Maximálne denné teploty sa na našom území dostanú na +10 až +18 °C, no na severe by sa v niektorých oblastiach nemuseli teploty dostať ani nad +10 °C.

V nedeľu ráno minimálne teploty poklesnú na +8 až +3 °C. Avšak teploty ešte viac klesnú na začiatku budúceho týždňa. V pondelok a v utorok sa nad naše územie nasunie oblasť vyššieho tlaku vzduchu a pri vyjasnení budú nočné a ranné teploty klesať poriadne nízko. V pondelok ráno počítajte s teplotami len od +7 do 0 °C. V dolinách a v kotlinách by mali teploty spadnúť až na -2 °C.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie