fbpx

Menštruačná chudoba na Slovensku: Holečková bojuje za zníženie DPH na hygienické produkty

Na snímke vľavo poslankyňa NR SR Martina Holečková. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Pexels/Sora Shimazaki

Poslankyňa Martina Holečková navrhuje zníženie DPH na menštruačné pomôcky na 5 % s cieľom zmierniť tzv. menštruačnú chudobu, čo označuje stav, keď si ženy nemôžu dovoliť kúpiť potrebné hygienické produkty počas menštruácie. Tento problém podľa jej slov zasahuje takmer polovicu slovenských žien. Holečková v tejto iniciatíve spolupracovala s Janou Žitňanskou, bývalou poslankyňou a odborníčkou na sociálnu oblasť, ktorá tiež zdôrazňuje, že menštruačné pomôcky sú základnou potrebou každej ženy, podobne ako potraviny. Píše o tom portál Pravda.

Podľa Holečkovej prieskumy ukazujú, že až 44 % slovenských žien aspoň raz zažilo problém s prístupom k menštruačným pomôckam. Tento problém aktuálne zažíva 16 % žien, pričom 2 % nemôžu každý mesiac kúpiť pomôcky potrebné na zvládnutie menštruácie. Najviac postihnuté sú samoživiteľky a ženy s nižšími príjmami, ktoré sa nachádzajú v ekonomicky zraniteľnej situácii. Tieto skupiny sú podľa Holečkovej ignorované súčasnými vládnymi opatreniami, čo situáciu ešte viac zhoršuje. Alarmujúce je aj to, že 6 % žien používa alternatívy, ako toaletný papier, noviny či staré handry, čo jasne ukazuje na nedostatočnú finančnú dostupnosť menštruačných pomôcok.

Holečková pripomína, že zníženie DPH na menštruačné pomôcky by mohlo byť krok k zmierneniu tohto problému. Upozorňuje, že zatiaľ čo ženy za tieto produkty platia 20 % DPH, na inkontinenčné vložky sa uplatňuje nižšia sadzba 10 %. Okolité štáty EÚ, ako Česká republika a Rakúsko, majú DPH na menštruačné pomôcky zníženú na 5-10 %, čo by malo slúžiť ako inšpirácia pre Slovensko.

Menštruačná chudoba predstavuje pre mnohé ženy obrovskú finančnú záťaž, ktorá je často zanedbávaná. Podľa jednej zahraničnej štúdie žena za celý svoj život minie približne 5 000 eur na hygienické pomôcky potrebné počas menštruácie. Jana Žitňanská zároveň varuje, že ak prejde vládny konsolidačný balíček premiéra Roberta Fica, ženy si budú musieť ešte viac priplatiť.

Na zníženie tejto záťaže Holečková apeluje na slovenskú vládu, aby prijala opatrenia, ktoré by zabezpečili dostupnosť menštruačných pomôcok pre všetky ženy. Okolité krajiny EÚ už znížili DPH na tieto produkty, čo im umožňuje byť cenovo dostupnejšie. Podľa Holečkovej by malo Slovensko nasledovať ich príklad a znížiť DPH na 5 %. Podľa jej slov, menštruácia nie je niečo, čo si žena môže vybrať, preto by mala byť zabezpečená dostupnosť hygienických potrieb bez zbytočnej finančnej záťaže.

Okrem finančného aspektu má tento problém aj sociálny rozmer. Holečková pripomína, že ide o problém, o ktorom sa v spoločnosti často mlčí, no je najvyšší čas, aby sa mu začala venovať väčšia pozornosť. Problém menštruačnej chudoby ovplyvňuje nielen fyzické, ale aj psychické zdravie žien, čo má ďalekosiahle dôsledky na ich každodenný život.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie