fbpx

Drobný, no desivý: V Červenom mori našli predátora s výrazom, ktorý desí

Zdroj: Reprofoto/Zookeys

Vedci objavili nový druh ryby v Červenom mori, ktorá upútala svojím výrazným a zlostným výzorom. Tento objav bol publikovaný v odbornom časopise ZooKeys a informácie poskytol aj server Sky News. Ryba, ktorá dostala latinský názov Sueviota aethon, je podľa výskumníkov Viktorom Nunesom Peinemannom z Technickej a prírodovedeckej univerzity kráľa Abdalláha prvýkrát objavená počas potápačskej expedície pri Farasanských ostrovoch. Výskyt tejto ryby bol následne potvrdený aj pri pobreží mesta Thuwal na sever od Džiddy. Píše o tom agentúra TASR.

Nový druh, „namosúrený hlaváč trpasličí“ (grumpy dwarfgoby), má napriek svojej dĺžke len 2 cm prekvapivo zastrašujúci vzhľad s veľkými očnými zubami a výraznou papuľou smerujúcou nahor. Vedci dosiaľ identifikovali tri farebné varianty ryby: oranžovo-hnedú, zeleno-hnedú a bielo-šedú. Predpokladá sa, že ide o vzácny druh, ktorý sa doteraz vyhýbal pozornosti kvôli svojmu malému počtu. Výskumníci pôvodne verili, že objavili znovu rybu prvýkrát opísanú v roku 1972, no podrobnejšia analýza potvrdila, že ide o úplne nový a doteraz neopísaný druh.

Novoobjavený druh ryby. Zdroj: Zookeys

Podľa Lucíe Pombo-Ayorovej, jednej zo spoluautoriek štúdie, ryba získala svoj „namosúrený“ vzhľad nielen kvôli papuli, ale aj kvôli jej očným zubom, ktoré jej pridávajú na predátorskom vzhľade. Pombo-Ayorová hovorí: “Viem si predstaviť, že vo svojom drobnom svete je to skutočne obávaný predátor. Možno je malá, no jej namosúrený výraz a veľké očné zuby jej na to dávajú veľmi dobré predpoklady,

CT sken novoobjaveného druhu ryby. Zdroj: Zookeys

Podľa Science Daily, tento objav zároveň podčiarkuje obrovskú biodiverzitu Červeného mora, ale aj potrebu zvýšenia úsilia o ochranu ekosystému. V posledných rokoch čelí región Červeného mora vážnym environmentálnym zmenám, vrátane masívneho blednutia a úhynu koralov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie