fbpx

Liečba rakoviny sa líši vzhľadom na typ tejto zákernej choroby. Toto sú najčastejšie typy

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik, scitechdaily.com

Čím skôr je rakovina diagnostikovaná a liečená, tým väčšia je šanca na jej vyliečenie. Niektoré typy rakoviny – ako sú rakovina kože, prsníka, úst, semenníkov, prostaty a konečníka – môžu byť zistené rutinným samovyšetrením alebo inými skríningovými opatreniami predtým, ako sa príznaky stanú vážnymi.

Väčšina prípadov rakoviny je zistená a diagnostikovaná po tom, čo je možné pociťovať nádor alebo keď sa objavia iné príznaky. V niekoľkých prípadoch je rakovina diagnostikovaná náhodne v dôsledku preventívnej prehliadky alebo liečby iných zdravotných stavov.

Diagnóza rakoviny začína dôkladným fyzickým vyšetrením a kompletnou anamnézou. Laboratórne štúdie krvi, moču a stolice môžu odhaliť abnormality, ktoré môžu naznačovať rakovinu. Keď je podozrenie na nádor, zobrazovacie testy, ako sú röntgenové lúče, počítačová tomografia (CT), magnetická rezonancia (MRI), ultrazvuk a optické endoskopické vyšetrenia, pomáhajú lekárom určiť umiestnenie a veľkosť rakoviny.

Na potvrdenie diagnózy väčšiny druhov rakoviny je potrebné vykonať biopsiu, pri ktorej sa odoberie vzorka tkaniva z podozrivého nádoru a študuje sa pod mikroskopom, aby sa skontrolovali rakovinové bunky.

Ak je diagnóza pozitívna (rakovina je prítomná), vykonajú sa ďalšie testy, ktoré poskytnú špecifické informácie o rakovine. Táto základná následná fáza diagnózy sa nazýva staging. Najdôležitejšia vec, ktorú lekári potrebujú vedieť, je, či sa rakovina rozšírila z jednej oblasti tela do druhej. Ak je počiatočná diagnóza na rakovinu negatívna a príznaky pretrvávajú, môžu byť potrebné ďalšie testy. Ak je biopsia pozitívna na rakovinu, pred začatím akejkoľvek liečby si určite vyžiadajte potvrdzujúci názor od lekára, ktorý sa špecializuje na liečbu rakoviny.

Existuje niekoľko typov liečby rakoviny. Je bežné, že sa používa kombinácia liečby.

Liečba rakoviny zahŕňa:

  • operácia – operácia na odstránenie rakoviny je hlavnou liečbou mnohých typov rakoviny
  • rádioterapia – vysokoenergetické röntgenové lúče sa používajú na ničenie rakovinových buniek
  • chemoterapia – používa protirakovinové (cytotoxické) lieky na ničenie rakovinových buniek
  • imunoterapia – snaží sa zvýšiť schopnosť vášho imunitného systému zabíjať rakovinové bunky.
  • hormonálna terapia – znižuje hladinu hormónov v tele alebo blokuje hormóny dostať sa k rakovinovým bunkám
  • cielené terapie – ničia rakovinové bunky, zvyčajne zasahovaním do schopnosti rakoviny rásť
  • liečba kmeňovými bunkami alebo kostnou dreňou – umožňuje podávať vysoké dávky protirakovinovej liečby alebo sa používajú na to, aby človek získal nový imunitný systém na boj proti rakovine

Môžete dostať aj podpornú liečbu na liečbu vedľajších účinkov.

Podporné liečby rakoviny zahŕňajú:

  • liečby na zníženie rizika infekcie
  • steroidy
  • krvné transfúzie
  • kúry na posilnenie kostí

Niektorí ľudia používajú doplnkové terapie, ako sú masáže alebo relaxačné terapie, ako aj konvenčné liečebné postupy. Doplnkové terapie netvrdia, že liečia rakovinu. Niektorí ľudia ich však môžu používať na posilnenie svojho fyzického alebo emocionálneho zdravia alebo na zmiernenie symptómov alebo vedľajších účinkov.

Zdroje:

healthdirect.gov.au

nhsinform.scot

healthline.com

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie