fbpx

Je na britskom sankčnom zozname pre väzby s Putinom. Syn miliardára z Gazpromu sa usadil v Bardejove

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Gazprom)

Syn miliardára Sergeja Treguba, ktorý je napojený na ruský energetický gigant Gazprom sa usadil v Bardejove. Britská vláda ho pre väzby s Vladimirom Putinom v roku 2023 zaradila na svoj sankčný zoznam.

Aktuálnym pobytom mladého Rusa, ktorý nesie rovnaké meno ako jeho otec, má byť podľa dostupných informácií bytový dom v širšom centre Bardejova. Tregub junior figuruje v obchodnom registri ako konateľ slovenskej firmy Bardli, informuje portál Aktuality.sk.

Vplyvná rodina je v ruských elitárskych kruhoch dobre známa. Sergej Tregub starší pôsobil v 90. rokoch ako vysokopostavený vojenský dôstojník a vojenský atašé v Sýrii. Po vojenskej kariére sa objavil na verejnej scéne ako veľkopodnikateľ, ktorý viedol skupinu bývalých dôstojníkov bezpečnostných služieb a svojich rodinných príslušníkov.

Nešlo pritom o žiadnu súkromnú armádu, ale o majiteľov a akcionárov rozsiahlej siete firiem, ktoré majú jedného spoločného menovateľa. Všetky dodávajú služby ruskému plynárenskému koncernu Gazprom.

Tregubova „armáda“ vlastní rozsiahle nehnuteľnosti ako paláce, lyžiarske strediská, rekreačné rezorty a jachtárske kluby. Medzi akcionármi spoločností figuruje napríklad aj jeho osobný šofér. Podľa svetových médií spravuje majetky Gazpromu údajne aj sám Putin.

Mnohé otázniky vyvoláva to, prečo sa mladý Tregub usadil práve na Slovensku. Jedným z možných dôvodov, prečo sa Tregub usadil v Bardejove, môže byť snaha získať povolenie na pobyt, ktoré funguje ako „občiansky preukaz“ pre cudzincov. S týmto povolením sa môžu voľne pohybovať v schengenskom priestore, do ktorého spadá veľká časť Európy. Pre podnikateľské účely sa prechodný pobyt zvyčajne vydáva na tri roky s možnosťou predĺženia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie