fbpx

KDH hovorí o nezákonnom zrušení NAKA. Rezort vnútra odmieta obvinenia a posiela jasný odkaz

Štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská a podpredseda KDH Viliam Karas. Foto: TASR/Radovan Stoklasa, Jaroslav Novák, FB/Polícia SR

Zrušenie NAKA malo byť podľa opozície nezákonné. Ministerstvo vnútra sa ale ohrádza, že postupovalo v súlade so zákonom. Preraďovanie policajtov pritom môže riešiť aj súd.

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) tvrdí, že ministerstvo vnútra porušilo zákon pri rušení NAKA. V šiestich bodoch vytkli postup rezortu nielen pri samotnom rušení, ale aj pri prerozdeľovaní niektorých policajtov. Tento krok údajne nemali prediskutovať s policajnými odbormi, informuje STVR.

Ministerstvo vnútra odmieta obvinenia a tvrdí, že konalo v súlade so zákonom. Téma bola súčasťou branno-bezpečnostného výboru parlamentu.

„Zákon veľmi jasne hovorí, že personálny rozkaz oznamuje a doručuje oprávnená osoba. Oprávnenou osobou je prezident Policajného zboru, my však máme dôkazy, že ich nepodpisoval prezident Policajného zboru,“ vyhlásil podpredseda KDH Viliam Karas.

Poslanci opozície si chceli dať nezrovnalosti vysvetliť ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom, avšak ten je v zahraničí na pracovnej ceste. Na výbore ho zastúpila štátna tajomníčka rezortu Lucia Kurilovská.

„Jednotlivé skutočnosti, ktoré zákon vyžaduje, boli dodržané. Tak isto nie je pravdou, že by sa k tomu nevyjadril odborový zväz polície. Bol zapojený do všetkých aktuálne prebiehajúcich zmien,“ vysvetľuje Kurilovská.

Pre opozíciu je stanovisku ministerstva vnútra nepostačujúce, keďže viacero policajtov po zrušení NAKA presunuli na krajské a okresné riaditeľstvá naprieč Slovenskom.

„Samotní policajti ešte v piatok nevedeli kam pôjdu, kde ich prevelia, za akých podmienok a v pondelok už mali nastúpiť na nové pracoviská,“ hovorí exminister vnútra a poslanec Roman Mikulec.

„Robia si čo chcú, vysvetľujú si to ako chcú, porušujú zákony, porušujú všetky zákony, všetky pravidlá,“ dodáva člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

Vedenie polície a ministerstvo vnútra má plnú dôveru koalície, ktorá stále trvá na tom, že NAKA musela byť zrušená. Policajti, ktorých sa dotklo presunutie, sa môžu podľa nich obrátiť na súdy.

„Diskusia bola, zazneli tu rôzne hodnotenia, ja sa pridŕžam toho, čo predniesla štátna tajomníčka,“ vyhlásil podpredseda NR SR Tibor Gašpar.

„Videli sme, čo sa v minulom volebnom období dialo na Národnej kriminálnej agentúre, že si tam zopár kovbojov sprivatizovalo celú túto agentúru a robili, čo robili. Ja si myslím, že táto reorganizácia je na mieste,“ hovorí podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Samuel Migaľ.

Poslanci z opozície, ktorí sú súčasťou výboru na ministerstve vnútra, žiadali o záznamy o preraďovaní príslušníkov polície zo zrušenej NAKA. Koaliční poslanci z výboru danú žiadosť neschválili.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie