fbpx

Paracetamol je bežnou súčasťou liečby nádchy či chrípky. Spôsobiť však môže aj katastrofu

Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash)

Prichádza jeseň, sychravé a chladné počasie, ktoré prináša aj zvýšenú chorobnosť. Počas neho často siahame po produktoch na podporu imunity, keď u nás choroba už prepukla, tak po liekoch, ktoré zmierňujú príznaky nádchy, prechladnutia či chrípky. Bežnou súčasťou takejto liečby je aj látka paracetamol.

Viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory PharmDr. Miroslava Snopková, PhD. pre Pravdu odporúča pri podpore imunity počas chrípkovej sezóny overenú klasiku: „Možno to znie ako klišé, ale základ je určite vyrovnaný životný štýl – vyvážená strava, pohyb, dostatok oddychu a pri aktuálnej zmene počasia pridať do stravy multivitamínové prípravky a odporúčame zvoliť lieky, kde máme overenú účinnosť daného prípravku. Môžu to byť lieky, ktoré nám pomáhajú posilniť imunitný systém, vieme o nich, že pôsobia a ako pôsobia a poznáme presné dávkovanie. Veľké opodstatnenie má vitamín C, avšak netreba to s ním preháňať a dávať zbytočne vysoké dávky.“

Paracetamol je jedno z najbežnejších a najdostupnejších liečiv, na ktoré nepotrebujeme žiadny lekársky predpis. Lenže aj pri ňom platí, že pokiaľ sa užije v nesprávnej dávke, predstavuje pre človeka ohrozenie na zdraví alebo dokonca na živote. Aj z obyčajného lieku proti teplote sa pri vysokej dávke môže človek intoxikovať a zomrieť.

„Paralen je jeden z tých zaujímavých liečiv, je to veľmi dobrý sluha, ale zlý pán. Je to bezpečné a účinné liečivo, pokiaľ sa dodržiava doporučené dávkovanie. Pokiaľ by sme to dávkovanie prekročili, tak dochádza k poškodeniu pečene, pečeňových buniek, tým pádom pečeň nedokáže spracovať ďalšie množstvo paracetamolu, ktoré sa dostáva do organizmu a dochádza k vyčerpaniu istého enzýmu, ktorý je zodpovedný za metabolizmus a je to často nezvratný stav, kedy nevieme pacientovi pomôcť, jedine mu pečeň transplantovať, čo častokrát pre krátkosť času nie je možné a pacient zomiera“, varuje PharmDr. Miroslava Snopková, PhD.

Za deň môže dospelý človek s priemernou hmotnosťou 75kg užiť maximálne 4000mg, respektíve 4g liečiva paracetamol za deň, čo je pri štandardnom obsahu 500mg paracetamolu v jednej tablete maximálne osem tabliet.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie