fbpx

ROZHOVOR: V okolitých krajinách sú na svoju kultúru hrdí, na Slovensku je to inak. Mladým je blízky modernejší folklór, hovorí Štefan Repka zo skupiny Gorals

Štefan Repka s kapelou GORALS. Zdroj: Štefan Repka
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako hodnotí súčasný stav folklóru?
  • Prečo odišiel od Kollárovcov?
  • O čom sú jeho piesne?
  • Akých zaujímavých multiinštrumentalistov má v kapele?
  • Na čo sa môžeme tešiť od skupiny Gorals?

Štefan Repka je slovenský hudobník, textár a skladateľ, ktorý bol známy svojím pôsobením v kapele Kollárovci. Po 25 rokoch v tejto skupine sa vydal na sólovú dráhu a založil vlastnú kapelu Gorals. Skupina sa zameriava na prezentáciu ľudových a autorských piesní, často inšpirovaných goralskou kultúrou.

Repka je známy svojím citlivým prístupom k ľudovým tradíciám, pričom hľadá nové hudobné cesty a aranžmány. Ich album „Poďme si spraviť krajší svet“ obsahuje tak ľudové, ako aj autorské piesne v modernom spracovaní.

Skupina Gorals pod vedením Štefana Repku často vystupuje s humoristom Frantom Uhrom, čo len pridáva na popularite ich koncertov. Ich skladby a videoklipy sú plné humoru a energie, pričom si zachovávajú úctu k tradičnej hudbe.

Ako a kedy vznikla skupina Štefan Repka Gorals?

Kapelu som založil na jeseň v roku 2021, oslovil som kamarátov muzikantov, ktorých som poznal, a začalo sa s prípravou albumu a s nacvičovaním programu. Samozrejme, boli aj malé zmeny v zostave, kým sa to ustálilo. Nebolo to ľahké, ale čo v živote ľahké je. Dnes sme piati členovia: huslista Jakub Evans, bicie Maroš Matolák, gitara Ján Andrejka, akordeón Rado Nestorík a ja som presedlal na bass gitaru. Chalani sú šikovní, takže nástroje striedajú. Máme ešte v kapele klávesy, trúbku na oživenie. Momentálne s kapelou Gorals máme vydané dva albumy, a to Poďme si spraviť krajší svet a aktuálny Goralské srdce.

Ako by si opísal váš hudobný štýl?

Hudobný štýl folk, pop, rock.

Aký je tvoj názor na trend spájania tradičného folklóru s modernými prvkami? Ohrozuje tento krok tradičné prvky?

Ja som týmto veciam otvorený, osobne ma fascinuje to spájanie ľudovej piesne, napríklad s rockovou kapelou, alebo symfonickým orchestrom. Tá pieseň dostáva úplne iný ráz a stáva sa z nej populárna pieseň. V podstate to prezentujem už niekoľko rokov, ešte v bývalej kapele, pokračujem v tom aj naďalej.

Stretávam sa však s názormi, že toto nie je goralská či ľudová muzika. No goralská muzika, ako aj samotní gorali, nezostali v minulom storočí, kedy hrali na vtedy dostupných nástrojoch. Chcem tým povedať, že keď dnes hráme hudbu na moderných nástrojoch, tak už nie sme gorali? Muzika je buď dobrá, alebo zlá. Ale popravde, čakal som väčšiu kritiku.

Zdroj: Štefan Repka

Ako prebieha proces tvorby vašich skladieb? Kto je hlavný skladateľ alebo textár?

Piesne si skladám sám, aj text a hudbu, no čerpám aj z dostupných zdrojov (staré spevníky, internet, dostupná literatúra),. Samozrejme, hudbu a aranžmány si upravujem, predostriem kapele a na skúške alebo v štúdiu sa to doladí.

Aké sú hlavné charakteristiky goralských piesní a čím sa odlišujú od iných slovenských folklórnych žánrov? Môžeš nám prerozprávať niektoré tvoje známe goralské piesne a ich príbehy alebo legendy, ktoré za nimi stoja?

Goralské piesne sa odlišujú hlavne dialektom, v niektorých prípadoch je tam špecifická melodika. Samozrejme, v minulosti, tak ako to vidíme aj dnes, melódie či piesne migrujú a človek ich počuje v rôznych úpravách či verziách. Takže niektoré piesne sa spievajú ako aj po goralsky, tak aj po slovensky či v iných dialektoch.

No najznámejšia goralská pieseň Goraľu cy či ne žaľ, tá podľa mojich vedomostí vznikla v Amerike, keď sa Gorali vysťahovali za prácou a bolo im smutno za svojou otčinou. Dnes tiež veľa ľudí chodí do zahraničia, ale s tým rozdielom, že sadneme do lietadla či auta a za pár hodín sme doma. Niekedy to možné nebolo.

Ty si bol v minulosti aj výrazným členom skupiny Kollárovci. Potom si sa rozhodol odísť. Dôvody odchodu neboli nikdy oficiálne vysvetlené, ale podľa rôznych zdrojov išlo o osobné alebo profesionálne dôvody. Môžeš nám povedať, čo viedlo k tvojmu rozhodnutiu opustiť skupinu Kollárovci?

Bolo to moje rozhodnutie, dôvody si asi nechám pre seba. Skrátka, môj životný priestor sa začal postupne zmenšovať a moje pôsobenie v kapele, už nemalo pre mňa zmysel. Dôvody ste v podstate uviedli správne, tak ako som konal, tak som to aj cítil.

Aké pocity si mal pri odchode zo skupiny? Ako reagovali ostatní členovia a vaši fanúšikovia?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie