fbpx

Katka zo sekáča NOSENE: Naše kúsky nosí na obrazovkách aj Adela Vinczeová. Z kuriérskych uniforiem sme vytvorili vlastnú kolekciu

NOSENE si získalo priaznivcov z celého Slovenska, voňavé kúsky totiž nakúpite aj v ich e-shope a z tých, ktoré darujete dokážu vytvoriť úplne novú kolekciu. Zdroj: Facebook/NOSENE
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Prečo sú dnes secondhandy čoraz väčším trendom?
  • V akom stave by mali byť darované kúsky?
  • Čo sa deje s nepredajným oblečením?
  • Ako dokázali využiť staré kuriérske uniformy?
  • Aké najdrahšie kúsky sa už do NOSENE dostali?

Katarína Hutyrová je zakladateľkou známeho bratislavského secondhandu NOSENE, ktorý nájdete v Bory Mall aj na Obchodnej ulici. Ak sa však chcete dostať ku kvalitným a voňavým kúskom, nemusíte byť nutne z Bratislavy a nakúpiť môžete aj cez ich e-shop. Tento sekáč tak posúva udržateľnosť aj za hranice hlavného mesta a dáva príležitosť zažiariť takmer každému kúsku, ktorý sa im dostane do rúk.

S istou dávkou šťastia sa darovaný kúsok môže ocitnúť aj na televíznej obrazovke, alebo si nájde budúceho majiteľa napríklad v jednom z centier pomoci. Ako jedni z mála sa venujú aj prešívaniu vybraných kúskov, z ktorých dokážu vyčarovať kompletné kolekcie ako vystrihnuté z módneho časopisu.

Ako sa vám darilo rozbiehať secondhand v období, kedy Slováci podobné koncepty skôr odmietali?

Bola to výzva a zároveň skvelá príležitosť priniesť ľuďom možnosť vnímať secondhand inak. Stretávali sme sa s rôznorodými názormi, avšak vždy prišli zákazníci, ktorí v nás verili, dôverovali nám a prinášali so sebou ďalších. To nás posúvalo vpred a dodávalo nám motiváciu zlepšovať sa.

Prečo ste verili práve Bratislave?

Už v roku 2015 sme tu žili a rozhodli sme sa vytvoriť miesto, ktoré v Bratislave chýbalo. Voňavé, čisté, s príjemnými ľuďmi a také, o ktorom viete, že keď sem prinesiete oblečenie, tak je na správnom mieste a my sa mu pokúsime dať druhú šancu zažiariť.

Kúsky v NOSENE sú natoľko kvalitné a voňavé, že mnohí zákazníci nemôžu uveriť, že nakupujú v sekáči. Zdroj: Facebook/NOSENE

Aký je dnes význam sekáčov? 

Význam sekáčov je v dnešnej dobe rovnaký ako v minulosti, avšak dnes sa už transformovali na miesta, kde nájdete nielen jedinečné kúsky, ale často sa sekáče špecifikujú na určitý typ tovaru. Zároveň sú významnou súčasťou udržateľnosti, pretože nakupovať zodpovednejšie znamená nakupovať z druhej ruky a nosiť nosené a práve to sa stáva čoraz väčším trendom.

Čo najviac prispieva k zmyselnému vnímaniu secondhandov na Slovensku?

Z môjho pohľadu to vnímam ako isté zahodenie predsudkov o sekáčoch. Dnes už sekáče navštevuje viacej ľudí práve preto, že zahodia predsudky a využijú príležitosť vojsť do sekáča. Už ich ale nevyhľadávajú iba z ekonomických dôvodov, ale aj z tých ekologických. Udržateľnosť je čoraz silnejšou súčasťou našich životov a sekáče sú tou najjednoduchšou formou, ako začať žiť udržateľne už dnes. Často sa stretneme s prekvapenou reakciou najmä zahraničných zákazníkov, ktorí nechcú uveriť, že sa nachádzajú v secondhande.

V akom stave by mali byť darované kúsky? Aké musia spĺňať kritériá?

Darované oblečenie by malo byť bez poškodení a nezničené. Jednoducho také, ktoré by ste darovali kamarátke, bratovi, sestre alebo by ste si ho obliekli aj vy sami. Vieme však spracovať aj poškodené oblečenie, plachty či obliečky. Napríklad z poškodených tričiek, šiat alebo obliečok sa ďalej vyrábajú čistiace handry do priemyslu.

Popri dámskych kúskoch v NOSENE nechýbajú ani trendy kúsky pre pánov. Zdroj: Facebook/NOSENE

NOSENE sa prezentuje voňavými kúskami. Znamená to, že pred darovaním nemusíme oblečenie vyprať? 

Áno, všetko oblečenie, ktoré v NOSENE uvedieme do ďalšieho obehu, ešte predtým čistíme. Nielen preto, aby bolo voňavé, ale tiež, aby bolo hygienicky čisté.

V akých prípadoch je pre vás oblečenie už nepredajné?

Nepredajné je v momente, ak je jeho poškodenie väčšie ako 10 %. Rovnako sú pre nás nepoužiteľné aj poškodené kabelky, opasky, topánky a spodná bielizeň.

Čo sa deje s oblečením, ktoré nespĺňa kritéria použiteľnosti?

Takéto oblečenie môže ísť rôznymi cestami:

  • ak vieme oblečenie prešiť, dáme mu šancu v našej upcyklovanej kolekcii RENEWALS BY NOSENE,
  • ak je vhodné na downcykláciu, putuje na výrobu čistiacich handier,
  • ak je vhodné na hmotnú pomoc, snažíme sa ho umiestniť v centrách pomoci MyMamy, Depaul, Vagus či v útulkoch pre zvieratá,
  • ak ide o zničené doplnky, topánky či kabelky, tieto putujú do ZEVO a prispievajú na teplo a svetlo pre Bratislavu.
Do sekáča darujte len kúsky, ktoré by ste si obliekli aj vy sami. Zdroj: Facebook/NOSENE

Koľko najdlhšie sa u vás môže zdržať oblečenie? Čo robíte pri kúskoch, ktoré jednoducho nikto nechce?

Kolekcie máme v niekoľkotýždňových intervaloch. Niektoré kúsky sa u nás dlho neohrejú a niektoré, naopak, nenájdu svoj nový domov. Ak si ho nenájdu, takéto oblečenie putuje na ďalšie spracovanie alebo ako hmotná pomoc pre neziskové organizácie, ak také oblečenie práve potrebujú.

Akým kúskom viete vdýchnuť nový život prešívaním? Aká bola zatiaľ najväčšia premena?

Radi by sme dali druhý život čo najväčšiemu množstvu oblečenia, avšak vyberáme si aj kvalitu, ktorú chceme ponúkať. Zameriavame sa najmä na pánske košele, rifľový tovar alebo zvyškové metráže látok ako napríklad ľan.

Najväčšiu premenu sme zatiaľ spravili v kolekcii pre DHL, kedy sme upcyklovali staré kuriérske uniformy a túto kolekciu sme prezentovali vlastnou prehliadkou na podujatí FahionLive!.

Kuriérske uniformy dokázali pretvoriť na dych berúcu módnu kolekciu, s ktorou zahviezdili aj na podujatí Fashion Live! Zdroj: Facebook/NOSENE
Upcyklácia je jednou z ciest, ktorými sa vyberú darované kúsky a získajú druhú šancu, aj keď v predajni by už boli nepredajné. Zdroj: Facebook/NOSENE

Ako sa zákazníci môžu dozvedieť, kam putoval kúsok práve z ich šatníka?

Celú cestu darovaného oblečenia, žiaľ, zatiaľ nemáme zmapovanú, ale zákazníci môžu náhodne nájsť svoje oblečenie v jednej z našich predajní, prípadne v našom e-shope. A ak bude mať daný kúsok šťastie, môže byť použitý aj na styling pre Adelu Vinczeovú do jej talkshow Trochu inak s Adelou.

Vybrané kúsky putujú zo sekáča priamo do televíznej relácie Trochu inak s Adelou. Zdroj: Facebook/NOSENE

Ako si naplánovať svoj prvý nákup v secondhande? V čom sa líši od nákupu v butikoch či fast fashion obchodoch?

Základom je neplánovať a nemať očakávania. V NOSENE sa snažíme odľahčiť zákazníkov od hrabania sa v hromade vecí, preto je už výber vyselektovaný a nájdete u nás len oblečenie v minimálne 90-percentnom stave. V sekáči je však každý kúsok iba v jednom kuse, preto niečo, čo sa vám môže páčiť, vám nemusí automaticky aj sedieť.

Aké doposiaľ najdrahšie kúsky sa do NOSENE dostali?

Dostali sa k nám už rôzne originálne kúsky od svetových značiek ako Prada, Gucci či Valentino. Taktiež aj naši lokálni slovenskí či českí dizajnéri ako Puojd, Lenka Sršňová a ďalší.

Ako vyzerá secondhandový výpredaj? Čo sa doň dostane?

Do zliav sa dostáva iba oblečenie, ktoré je v skvelom stave. Je však za zvýhodnenú cenu, pretože si ho počas týždňov novej kolekcie zákazníci neodniesli. Niekedy sme naozaj prekvapení, aké skvelé kúsky vedia počkať do zľavy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie