Je mimoriadne všestranný, a to ako v kuchyni, tak aj pri liečbe najrôznejších neduhov. Pomôže ku štíhlemu telu aj krásnej pleti, pri spáleninách aj pri bolesti kĺbov.
Tvaroh, známy tiež ako cottage cheese, je mliečny výrobok s mnohými zdravotnými benefitmi, píše portál idnes.cz. Jeho popularita v posledných rokoch vzrástla vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu tuku, čo z neho robí ideálnu voľbu pre zdravú stravu. Obsahuje významné množstvo živín, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu a kondícii. Jedným z hlavných zdravotných benefitov tvarohu je jeho vysoký obsah bielkovín.
Bielkoviny sú základnou stavebnou zložkou svalov, kostí, kože a krvi a ich dostatočný príjem je kľúčový pre rast a opravu tkanív. Pre športovcov a ľudí so zvýšenou fyzickou aktivitou je tvaroh ideálnym zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré pomáhajú v regenerácii svalov.
Vedľa bielkovín je tvaroh bohatý na vápnik, minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov. Pravidelná konzumácia tvarohu pomáha predchádzať osteoporóze a iným kostným ochoreniam. Preto sa odporúča deťom aj ženám v prechode. Vápnik je taktiež dôležitý pre správnu funkciu svalov a nervového systému.
Tvaroh je tiež zdrojom ďalších dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu B12, riboflavínu (vitamínu B2), fosforu a selénu. Vitamín B12 je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému. Riboflavín hrá kľúčovú úlohu v energetickom metabolizme a pomáha telu premieňať potraviny na energiu.
Fosfor je dôležitý pre zdravie kostí a zubov a taktiež pre správnu funkciu buniek a produkciu energie. Selén je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Ďalším benefitom tvarohu je jeho nízky obsah tuku, takže je obľúbenou potravinou dietárov. Nízkotučný tvaroh môže byť súčasťou zdravého jedálnička, pretože pomáha udržiavať optimálnu telesnú hmotnosť. Vďaka svojmu sýtiacemu účinku môže tiež pomôcť znížiť pocit hladu a predchádzať prejedaniu.
Pre ľudí s intoleranciou na laktózu môže byť tvaroh tiež znesiteľnejším variantom mliečnych výrobkov, pretože obsahuje nižšie množstvo laktózy ako iné produkty z mlieka. Niektorí ľudia s miernou intoleranciou na laktózu môžu tvaroh dobre tolerovať a získať tak výhody z jeho nutričného obsahu.
Už naše prababičky využívali liečebné účinky tvarohu. Proti zápalu a angíne pomôže tvarohový obklad na krk, horúčku zníži tvarohový zábal lýtok alebo plôšok nôh. Ten dokáže zmierniť aj bolesť kĺbov a opuchy. Tvaroh je účinný aj na upokojenie kože po bodnutí hmyzom. Strávili ste na slniečku viac času, než je zdravé, a teraz vás bolí spálený nos či ramená? Potrite ich studeným tvarohom a uvidíte, ako rýchlo vám uľaví od bolesti.
Tvaroh môže byť základom mnohých pleťových masiek. Výhodou sú nielen jeho hydratačné a regeneračné schopnosti, ale aj správna konzistencia – pekne sa rozotiera. Veľmi účinná je maska z tvarohu a medu, ktorá pokožku aj upokojí a vyživí.