fbpx

Zabudnite na štrúdle a využite jablká netradične. Pomôžu s opuchmi nôh aj s omladením

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Pomôžu s problémovou pleťou, mastnými vlasmi alebo napríklad opuchnutými členkami. Ako sa dajú jablká využiť okrem toho, že si na nich pochutnáme?

Sezóna jabĺk je v plnom prúde. Uskladňujeme ich v pivniciach, dobíjame nimi vitamíny alebo robíme z nich fantastické jablčné koláče.

Podľa ľudovej múdrosti stačí jedno jablko denne a nebudeme potrebovať doktora. Jablká znižujú tlak, hladinu zlého cholesterolu, posilňujú imunitu a srdce, čistia črevá, povzbudzujú metabolizmus, pomáhajú udržiavať zdravé ďasná. Obsahujú množstvo minerálov, ako sú draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo a mangán, a tiež vitamíny C, D, E a B, informuje Blesk.

Jablká sú spájané s nižšou pravdepodobnosťou vzniku srdcových chorôb. Výskum zistil, že konzumácia 100-150 gramového jablká je spojená s nižšou šancou na srdcové choroby a rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak, dodáva portál healthline.com.

Jedným z dôvodov je, že obsahujú rozpustnú vlákninu. Táto vláknina sa spája s nižšou pravdepodobnosťou srdcových chorôb. Ďalším dôvodom je, že ponúkajú polyfenoly. Niektoré z nich môžu pomôcť znížiť krvný tlak. Štúdie tiež spájajú vysoký príjem flavonoidov s nižšou pravdepodobnosťou mŕtvice.

Majú aj všestranné využitie, o ktorom ste možno ani netušili. Okrem ich konzumovania pomôžu s problémovou pleťou, mastnými vlasmi alebo napríklad opuchnutými členkami.

Na čo všetko sa dajú spracovať jablká:

  • Olej po kúpeli
  • Peeling s ovocnými kyselinami
  • Pleťová maska
  • Domáca maska ​​na mastné vlasy
  • Čistenie pleti
  • Zábal na opuchnuté nohy
  • Lapač na ovocné mušky
  • Kúpeľ
  • Recept na jablčný ocot

Osvedčené tipy na ďalšie využitie

Jablkový olej na telo

Urobte si vlastný jablkový olejček, ktorý viete použiť po každom kúpeli. Ako na to? Jedno sladké jablko zbavíme jadrovníka a nakrájame ho na menšie kolíky.

Vložíme ich do pohára s uzáverom, zalejeme 2 dl olivového oleja a necháme tri dni odpočinúť. Jablčný olej prefiltrujeme a prelejeme do fľaštičky s tmavým sklom. Používame denne po kúpeli.

Peeling s ovocnými kyselinami

Pokožka potrebuje pravidelne zbavovať odumretých buniek a nadbytku mazu, čomu jablká vďaka vysokému podielu ovocných kyselín môžu pomôcť.

Stačí, keď nastrúhame polovicu kyslého jablka, premiešame ju s dvoma lyžicami medu a dvoma lyžičkami maku. Zmesou, ktorá sa dá použiť na tvár aj na telo, si potom namasírujeme pleť a nakoniec ju opláchneme. Peeling je vhodné používať raz týždenne.

Maska proti starnutiu

Vynikajúce účinky na pleť má jablčná maska ​​- hydratuje, zjemňuje, vyhladzuje. Stačí jedno zrelé jablko, jedna lyžička medu a našľahaný bielok z jedného vajíčka.

Jablko umyjeme, olúpeme, nastrúhame najemno a pridáme med a bielok. Zmes nanesieme na tvár a necháme asi 15 minút pôsobiť. Nakoniec všetko zmyjeme.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie