fbpx

Regulované ceny energií KONČIA: O koľko si priplatíme? Predseda ÚRSO odhalil prvé výpočty

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Pavel Neubauer, DPA, Freepik

Obyvatelia mali vďaka zásahu vlády regulované ceny energií a nemuseli platiť podľa trhových cien. Dotované poplatky ale končia a ukazujú sa prvé výpočty, koľko zaplatíme za plyn či elektrinu v roku 2025.

Slovensko celoplošne pomáhalo obyvateľom kompenzovať vysoké ceny energií, ktoré by bez zásahu vlády rástli do astronomických súm. V období rokov 2022 a 2023 vyplatilo na pomoci takmer 2,7 miliardy eur.

Kompenzácie sa týkali elektrickej energie a plynu, pričom na plyn v domácnostiach išlo zhruba 1,24 miliardy eur. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) ale túto adresnú pomoc, ktorá bola široko nastavená, hodnotil za neefektívnu a nehospodárnu, píše Trend.

„Nejde pritom o konečný účet za kompenzačnú pomoc, keďže krízová regulácia v energetike pokračuje aj tento rok a jej ukončenie legislatíva vôbec neupravuje. Kompenzácie pomohli, ale už je čas zamyslieť sa nad ich pokračovaním,“ upozornil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

Na budúci rok sa s pomocou štátu budeme musieť rozlúčiť a kompenzácie dostanú už len najzraniteľnejšie skupiny, pre ktoré minister financií Ladislav Kamenický vyčlenil sumu 100 miliónov eur, píšu Topky.

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík predostrel prvé odhady cien energií pre rok 2025.

V diskusnej relácii TA3 Holjenčík vysvetlil, že obyvatelia domácnosti, ktorí plyn využívajú iba na varenie, by mali mesačne zaplatiť v priemere o 1 euro viac plus DPH, čo za jeden rok prestavuje navyše približne 14 eur.

Ľudí, ktorí okrem varenia používajú plyn aj na ohrievanie vody, čakajú mesačne zvýšené poplatky približne o 16 eur a ročne tak zaplatia navyše o 200 eur.

Najväčšie zdražovanie zasiahne občanov, ktorí najviac využívajú plyn. Okrem varenia, ohrevu vody ho používajú aj na kúrenie. Zdraženie sa premietne do mesačných poplatkov, ktoré by v tomto prípade mali stúpnuť o 38 eur a ročne zaplatia na plyne takmer 460 eur.

 

Sumy nie sú definitívne a ani platné, keďže ide len o prvé odhady. Holjenčík dodáva, že hovoríme o priemerných cenách, čiže môže dôjsť k situácii, že niektoré rodiny v závislosti od spotreby zaplatia ešte viac, iní naopak menej.

Pri elektrine by sme nemali pocítiť výrazný nárast cien. „Domácnosti môžu byť v pokoji, cena elektriny nezdražie, no finálne výsledky budú až koncom roka,“ povedal Holjenčík.

Zvýšenie sa má podľa neho prejaviť na úrovni približne jedného percenta. Konkrétne čísla a sumy majú byť známe na prelome novembra a decembra.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie