fbpx

Chrípková sezóna už odštartovala. V TÝCHTO nemocniciach zakázali návštevy

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Na Slovensku už odštartovalo chrípkové obdobie. Vo viacerých nemocniciach zakázali návštevy. Zvýšený počet chorých ľudí s vírusovými ochoreniami evidujú v posledných dňoch aj všeobecní lekári. Ako zvládnuť aktuálnu vlnu vírusových ochorení a kedy už je potrebné navštíviť lekára?

Na sociálne sieti o tom informovala všeobecná lekárka Bibiana Bitterová, ktorá zároveň priblížila, že pacienti majú vysoké teploty aj 5 až 7 dní, k tomu suchý dráždivý kašeľ, bolesti hrdla, upchatý nos, výraznú bolesť hlavy, svalovú slabosť, bolesti svalov, chrbta, výraznú únavu. Dodáva, že môže sa aj okrem toho vyskytnúť pocit na vracanie a bolesti brucha.

„Ide o vysoko infekčné ochorenie vírusového pôvodu, antibiotiká sú teda neúčinné,“ upozorňuje lekárka s tým, že priebeh ochorenia závisí na stave imunitného systému a organizmus sa s ochorením musí popasovať sám.

Liečba sa podáva podľa výskytu príznakov. Čiže lieky od teploty a bolesti, lieky na kašeľ (podľa typu – suchý, zmiešaný alebo vlhký kašeľ), kvapky do nosa pri nádche, lieky na bolesť hrdla a tiež na podporu imunity. „Veľmi dôležitý je kľudový režim, veľa spánku, ľahká strava, ovocie, čaj s medom, citrónom, cesnak a pod.,“ radí.

Ak sa zdravotný stav nezlepšuje, je potrebné vyhľadať lekára. „Ak pretrváva teplota viac ako 3 až 4 dni bez toho, aby sa skracovali intervaly medzi výstupmi teploty,“ uvádza lekárka. Dodáva, že vyhľadať lekára treba aj vtedy, ak máte výraznú bolesť hrdla a nemôžete prehĺtať, alebo máte sťažené dýchanie, chrčíte alebo vám píska na hrudníku.

Počet respiračných ochorení sa zvýšil

V okrese Zvolen sa v 38. týždni tohto roka zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 32 percent. Ochorenia hlásilo 67 percent lekárov pre deti a dorast a 60 percent lekárov pre dospelých. O epidemickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 912 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo 141. „Je to 15 percent z počtu všetkých ARO,“ objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u dvoch osôb, čo predstavuje 0,2 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Ochorenia komplikovali zápaly ucha i pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v minulom kalendárnom týždni prerušili v jednej základnej škole. Vo Zvolenskom okrese evidujú tri prípady ochorenia COVID-19.

V okrese Detva sa zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení takmer o 40 percent. Ochorenia hlásilo 20 percent lekárov pre deti a dorast a 33 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 250 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobné ochorenie bolo jedno.

Priebeh ochorení bol komplikovaný u 30 ľudí, čo predstavuje 12 percent zo všetkých ARO. Komplikovali ich zápaly dutín (28), zápal stredného ucha (1) a pľúc (1). Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili a neevidujú ani prípad ochorenia COVID-19.

Zákaz návštev platí vo viacerých nemocniciach

Fakultná nemocnica v Nitre vydala zákaz návštev na vybraných oddeleniach nemocnice. Zákaz návštev platí pre neonatologické oddelenie, oddelenie šestonedelia, infekčnú kliniku a jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom opatrenia je zhoršujúca sa epidemiologická situácia výskytu respiračných ochorení, informovala nemocnica.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie