fbpx

Pripravuje sa nový dizajn policajných áut. Rezort vnútra plánuje NÁRODNÉ farby

Pripravuje sa ďalší dizajn policajných áut. Zdroj: FB/MINV

Pred necelým rokom a pol, presne 13. apríla 2023, policajti prijali prvú sériu áut v nových žltomodrých reflexných farbách.

Ministerstvo vnútra údajne plánuje na policajných vozidlách zvýšiť zastúpenie národných farieb, avšak nový vizuál zatiaľ nechce zverejniť kvôli možným problémom s autorskými právami. Informujú tvnoviny.sk.

Len pred necelým rokom a pol, 13. apríla 2023, dostali policajti prvú sériu áut v žltomodrých reflexných farbách, ktoré sú bežné aj v niektorých iných európskych krajinách, vrátane Česka.

Po predstavení nových cestovných pasov s národnou symbolikou podpredseda vlády na sociálnej sieti oznámil, že sa pripravuje aj redizajn policajných áut. Minister životného prostredia Tomáš Taraba vyjadril spokojnosť s návrhom nového dizajnu, pričom naznačil, že by mal nahradiť aktuálny dizajn, ktorý považuje za „hračkársky“.

Ministerstvo vnútra nevylúčilo, že sa pripravuje nový dizajn policajných áut, avšak zatiaľ nechce komentovať podrobnosti o tom, ako by mali vyzerať. Hovorca rezortu, Matej Neumann, uviedol, že plánujú predstaviť dizajn v súvislosti s miestom jeho použitia, pričom upozornil, že aktuálny dizajn je patentovaný v Českej republike, a rezort nemá na to práva.

Na základe našich informácií česká polícia súhlasila s použitím ich dizajnu, ktorý sa však od nášho dizajnu líši. Ministerstvo zatiaľ neprezradilo, či sa plánujú len kozmetické zmeny, alebo či autá budú v národných farbách, prípadne so symbolmi, aké sú na nových pasoch.

Súčasné žltomodré polepy čelili kritike zo strany policajných odborov, ktoré navrhovali návrat k pôvodnej zelenej farbe, pričom poukazovali na vysoké náklady spojené s novými dizajnmi.

Opozícia kritizuje

Opozícia kritizuje plány na zmenu polepov policajných áut. Bývalý policajný prezident Štefan Hamran vyjadril nepochopenie nad tým, prečo by sa mali farby opäť meniť, keď súčasné majú vysoké reflexné vlastnosti, ktoré boli vybrané odborníkmi a spĺňajú európske štandardy. Považuje to za zbytočnú investíciu a ironicky sa opýtal, či budú na autách zobrazené Tatry.

Bývalý minister vnútra Roman Mikulec naznačil, že za touto zmenou môže byť nejaký obchodný záujem, a vyjadril obavy, že autá budú mať trikolóru alebo iné nezmyselné prvky. Podľa dostupných informácií sa autá meniť nebudú, nový dizajn sa aplikuje len na novokúpené vozidlá, čo znamená, že na uliciach budú jazdiť policajné autá v troch rôznych vizuáloch.

Motoristický novinár Maroš Čabák tiež označil zmenu dizajnu za zbytočnú, a dodal, že polícia by sa mala sústrediť na dôležitejšie problémy, než na farby svojich áut. Podľa neho ide o syndróm, kde rozhodnutia nie sú založené na ich kvalite, ale na potrebe vykonať zmeny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie