fbpx

Šimečka po stretnutí s Ficom: „Už dávno nie je taký stratég, ako sa o ňom hovorí“

Fico a Šimečka po spoločnom rokovaní v pondelok 24. septembra. Zdroj: TASR

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na pondelkové rokovanie pozval lídrov opozičných strán PS, SaS a KDH. Dve z týchto strán sa rokovaní zúčastnili, no SaS pozvanie odmietlo. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka po rokovaní na Úrade vlády uviedol, že premiérovi predstavil šesť požiadaviek, píše čas.sk.

„Robert Fico už dávno neprejavuje strategické schopnosti, ako sa o ňom kedysi hovorilo. Stále častejšie jedná pod vplyvom frustrácie, pomsty a impulzívne, často pod tlakom. Teraz sa to prejavilo opäť. Jeho štvrtá vláda sa začína rozpadávať ešte predtým, než uplynul celý rok. Zavádza Ficovu drahotu, ktorou asociálne zdaňuje ľudí o 2,7 miliardy eur, a je si vedomý, že tým stratí mnoho voličov,“ napísal Michal Šimečka na sociálnom médiu po stretnutí.

Líder Progresívneho Slovenska (PS) uviedol, že premiér Fico zrejme dúfal, že opozícia na toto stretnutie nepríde. „Tri roky by nám potom vyčítal, že sme sa mu vyhli a ignorovali krajinu. Ale prepočítal sa, na toto mu nenaletíme. Využil som príležitosť a povedal som mu priamo do očí, jasne a tvrdo, aj za všetkých občanov Slovenska, ktorí túto možnosť nemajú. Ficovu drahotu a jeho asociálne opatrenia nepodporíme,“ zdôraznil Šimečka.

Šéf PS tiež predstavil Ficovi šesť konkrétnych požiadaviek, ktoré by mal splniť, ak očakáva pomoc opozície. „Nech začne tým, že zníži platy vo vláde a vzdá sa svojej renty. Nech urobí úspory na ministerstvách. Nech konečne objasní finálnu podobu konsolidačného balíka, ktorý neustále mení, podobne ako Matovič svoje covidové opatrenia. Nech občanom povie pravdu o tom, prečo vyberá z ich peňaženiek o miliardu eur viac, ako pôvodne plánoval. A nech ukáže presné výpočty, koľko to bude každého občana stáť. Taktiež by mal odvolať ministerku Dolinkovú, ktorá počas Ficovej drahoty necháva skolabovať slovenské zdravotníctvo,“ dodal Šimečka.

Podľa neho by mal Fico hľadať úspory hlavne vo fungovaní štátu, inak 95 % konsolidácie zaplatia občania, zatiaľ čo len päť percent bude tvoriť šetrenie zo strany štátu. „Premiérovi sme predložili konkrétne návrhy na dlhodobé úspory, ale nedostali sme žiadnu odpoveď. Naopak, vláda chce ľuďom zvýšiť dane cez DPH,“ uviedol Šimečka.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) prišlo na stretnutie so svojimi piatimi návrhmi na úspory, ktoré podľa jeho predsedu Milana Majerského môžu priniesť štátu viac ako 2,7 miliardy eur. „Tento návrh sme predložili premiérovi a uvidíme, či si z toho niečo vezmú. Naše opatrenia, vypracované odborníkmi, vrátane Jozefa Hajka, sú dôkladné a podložené,“ povedal Majerský. Hajko dodal, že KDH má problém s filozofiou vládneho balíka, pretože šetrenie sa zameriava hlavne na občanov a vláda nevykazuje ochotu uskutočniť úspory vo vlastných radoch.

Šimečka tiež navrhol, aby ministri mali znížené paušálne náhrady a kritizoval doživotnú rentu pre premiéra. Na záver dodal: „Nebudeme Ficovi asistovať pri jeho asociálnom balíku, nebudeme ho legitimizovať ani vyjednávať o jeho jednotlivých častiach.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie