fbpx

Izrael a Hizballáh de facto odštartovali VOJNU: Vzdušný útok už začal, do hry vstupuje aj pozemná operácia

Hizballáh dnes ráno v rámci odvety zaútočil na Izrael. Zdroj: X/צבא ההגנה לישראל; Facebook/החדשות - N12

V utorok (24.9.) ráno vykonalo libanonské radikálne hnutie Hizballáh raketový útok ako odvetu za pondelkové izraelské nálety, ktoré si vyžiadali 500 mŕtvych a viac ako 1600 zranených. Ide o doteraz najväčší denný prírastok obetí od začiatku vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006, píšu topky.sk.

Generálny tajomník OSN António Guterres varuje, že situácia na juhu Libanonu by sa mohla vyvinúť podobne ako v Gaze. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné záležitosti Josep Borrel upozorňuje, že eskalácia je mimoriadne nebezpečná a znepokojivá, pričom sa nachádzame takmer na prahu úplnej vojny. Zástupcovia USA tvrdia, že ani jedna zo strán nemá záujem o rozsiahly ozbrojený konflikt, ale obávajú sa reakcie Iránu, ktorý podporuje hnutie Hizballáh. Existujú obavy, že by Irán mohol do konfliktu vstúpiť. Irán medzitým varoval Izrael pred vážnymi dôsledkami jeho činov a pred možnosťou rozšírenia konfliktu na celý región, no zatiaľ sa do bojov priamo nezapojil.

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v rozhovore pre CNN vyhlásil, že Hizballáh nemôže čeliť Izraelu osamotene. „Nedokáže sa postaviť proti štátu, ktorý podporujú a zásobujú západné krajiny, vrátane USA a Európy,“ povedal.

Izraelský vládny predstaviteľ, citovaný CNN, uviedol, že cieľom Izraela je zabrániť Hizballáhu spojiť sa s Hamasom v konflikte proti Izraelu. Okrem toho sa snažia umožniť obyvateľom severného Izraela bezpečný návrat domov bez obáv z ďalších útokov. Izraelská armáda pri pondelňajších náletoch tvrdila, že zasiahla „teroristickú“ infraštruktúru Hizballáhu, hoci zábery z Libanonu ukazujú škody aj v obývaných oblastiach.

Izrael vysvetlil, že Hizballáh ukrýva vojenské zariadenia v obývaných oblastiach a využíva civilistov ako ľudské štíty, pričom sa snažia minimalizovať civilné obete. Videá z útokov ukazujú sekundárne explózie v budovách, čo naznačuje, že tam bola ukrytá munícia a zbrane. Izraelské útoky pokračovali aj v noci z pondelka na utorok.

Podľa libanonského predstaviteľa pri OSN si intenzívne útoky na juhu Libanonu vyžiadali útek viac ako 100-tisíc ľudí. Videá z miesta ukazujú zničené budovy, prázdne mestá a preplnené cesty s ľuďmi snažiacimi sa uniknúť bombardovaniu. Izraelský premiér Benjamin Netanyahu v televíznom vystúpení zdôraznil, že Izrael nevedie vojnu proti Libanonu, ale proti Hizballáhu. Kvôli narastajúcemu napätiu zrušili letecké spoločnosti Wizz Air a British Airways svoje lety do Izraela.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie