fbpx

Studený front prinesie oblačnosť i zrážky. Platia výstrahy pred silným vetrom a povodňami

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Daniel Stehlík, Jaroslav Novák

Dnes (24.9.) začne ovplyvňovať studený front počasie v našej krajine. Hoci sa nateraz výraznejšie neochladí, predsa len k nám príde oblačnosť spolu so zrážkami. Platia výstrahy 1. stupňa pred silným vetrom a povodňami, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.

Od západu postupuje do našej oblasti studený front. Ten je spojený s tlakovou nížou so stredom nad Severným morom.

Utorok tak bude oblačné až zamračené počasie. Zrána vo východnej polovici a k večeru na juhozápade bude polooblačno až oblačno. Postupne na viacerých miestach treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Výnimočne sa objavia aj búrky. Na východe sa predpovedajú zrážky len ojedinele.

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +18 °C do +23 °C. Na juhu stredného Slovenska, v Above a na Zemplíne bude o niečo teplejšie, od +23 °C do +27 °C.

Na horách sa môže vyskytnúť silný vietor

Pozor si treba dať na horách na severe Slovenska, kde sa môže vyskytnúť silný vietor. Vo výške 1500 metrov sa ochladí na +10 °C. Na hrebeňoch hôr nad 1500 m sa môže vyskytnúť búrlivý vietor až víchrica. V nižších polohách zafúka prevažne južný vietor s rýchlosťou 2 až 8 m/s. K večeru bude vietor slabnúť.

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) preto vydali výstrahu 1.stupňa. Zároveň v okresoch Bratislava a Malacky platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňami.

Výstraha platí pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Meteorológovia ju vydali od 8.00 do 18.00 h.

„Na horách v polohách nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, t. j. až víchrica,“ upozornil SHMÚ.

V stredu by sa mali zrážky presunúť viac nad stredné a východné Slovensko.

Na snímke mapa výstrah pred silným vetrom a povodňami. Zdroj: REPROFOTO SHMÚ
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie