fbpx

Vo veku 81 rokov zomrel známy herec. Zahral si hlavnú úlohu v jednom z najvýznamnejších slovenských filmov

Marián Bielik odišiel za slnkom. Zdroj: FREEPIK/macrovector, FACEBOOK/Katarína Štrbová-Bieliková

Vo veku nedožitých 81 rokov navždy odišiel Marián Bielik. Bol známy z dnes už legendárneho filmu Slnko v sieti.

Marián Bielik sa narodil 7. novembra 1943. Ako herec sa objavil vo filmoch Malá anketa či Kľúč. Do pamäti divákov sa ale zapísal najmä vo filme Slnko v sieti z roku 1962, kde bol obsadený ako neprofesionálny herec do hlavnej role. Hlas mu v ňom prepožičal Michal Dočolomanský. Na svoj posledný odpočinok odišiel vo veku nedožitých 81 rokov. Osudným dňom sa mu stala sobota (21. septembra 2024), ako o tom na sociálnej sieti informovala jeho dcéra.

Prelomový film česko-slovenskej kinematografie

Slnko v sieti je prelomový film česko-slovenskej kinematografie šesťdesiatych rokov a jedno z najvýznamnejších slovenských filmových diel vôbec. Ide o film režiséra Štefana Uhra, ktorý je inšpirovaný poviedkami Alfonza Bednára.

V čase vzniku priniesol tento film do kín nový spôsob filmového rozprávania, nový analytický pohľad na realitu, zameraný na človeka a jeho pocity, ale aj na historické a spoločenské súvislosti. Týmto filmom sa začala nová vlna slovenského a českého filmu v 60. rokoch 20. storočia.

Podľa neho sa pomenovala aj národná filmová cena, ktorú udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia od roku 2004. Cena Slnko v sieti sa odovzdáva za najlepšie audiovizuálne diela a umelecké výkony v oblasti tuzemskej kinematografie.

Posledná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok (26. 9.) v bratislavskom krematóriu na Hodonínskej ulici.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie