fbpx

Pellegrini ostro na Danka: Nemá právo viesť slovenskú politiku

Naľavo slovenský prezident Peter Pellegrini počas prejavu na Summite budúcnosti v rámci 79. Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku 23. septembra 2024, napravo Andrej Danko (SNS). Zdroj: TASR/AP, Dano Veselský

Prezident SR Peter Pellegrini počas svojej návštevy v OSN v New Yorku ostro zaútočil na Andreja Danka, predsedu SNS. Podľa Pellegriniho Danko nemá právo udávať smer slovenskej politiky, pretože jeho strana má nízke preferencie a jeho dôveryhodnosť je taktiež na veľmi nízkej úrovni. Pellegrini sa vyjadril, že nevie, či Danko sleduje destabilizáciu vlády, alebo mu ide o iné ciele, ale jeho konanie môže viesť k nepokojom a k rozpadu koalície. Píše o tom agentúra TASR. 

Ja úplne nerozumiem, o čo ide pánovi predsedovi SNS, aj keď chápem, že tá osobná až priam detinská chuť po nejakej stoličke ho pravdepodobne núti tie svoje osobné ambície nadradiť nad záujmy krajiny. Slovensko stojí pred vážnou konsolidáciou, ktorú musí zvládnuť koalícia len v jednote a v diskusii,“ uviedol Pellegrini. Prezident zdôraznil, že v čase, keď Slovensko čelí vážnym výzvam, je potrebná jednota koalície.

Napätie medzi Dankom a politikmi z Hlasu

Spor medzi politikmi z Hlasu a Dankom vznikol po tom, čo Danko verejne kritizoval niektorých ministrov svojej vlastnej koaličnej vlády. Dankovi sa nepáčia niektoré zmeny, najmä zrušenie rodičovského dôchodku, čo podľa neho poškodzuje rodiny. V reakcii na tieto kritiky, Pellegrini upozornil, že Danko svojimi verejnými útokmi riskuje stabilitu koalície a môže priviesť krajinu do krízy.

Pellegrini taktiež vyzdvihol fakt, že niektoré opozičné strany prijali pozvanie premiéra Roberta Fica na diskusiu o konsolidácii vlády a ďalších kľúčových otázkach. Tým naznačil, že v súčasnej situácii je dôležitá spolupráca a komunikácia medzi politickými stranami.

Závery prezidenta

Pellegrini vyjadril obavy, že Dankove konanie by mohlo viesť k predčasným voľbám, ak by sa napätie v koalícii ďalej stupňovalo. „Na tieto otázky by mal odpovedať, pretože to konanie nasvedčuje práve tomu, ako keby chcel, aby na Slovensku bol nepokoj, aby vládna koalícia nevydržala,“ dodal prezident.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie