fbpx

Máte jeden z týchto telefónov? Hackeri vás môžu ľahko napadnúť!

Zdroj: Pexels/Jess Bailey Designs, Anete Lusina

Staršie, neaktualizované mobilné telefóny predstavujú vážne bezpečnostné riziko. Podľa Radka Šichtanca z O2 až polovica telefónov beží na nepodporovaných verziách operačných systémov, čo zvyšuje ich zraniteľnosť voči kyberútokom. Útočníci môžu využiť zraniteľnosti v systéme na šírenie škodlivého softvéru, pričom najčastejšími hrozbami sú phishing, malware a podvodné QR kódy. Zariadenia so starými verziami Androidu a iOS sú preto vystavené vyššiemu riziku, najmä keď neexistujú bezpečnostné aktualizácie, ktoré by odstránili zistené slabiny. 

Bezpečnostné aktualizácie sú dôležité, pretože staršie verzie operačných systémov nemajú dostatočne silné ochranné mechanizmy. Staršie zariadenia sa tak stávajú ľahším cieľom pre šírenie škodlivého softvéru a iné kybernetické hrozby. Zraniteľnosti sa často objavujú v samotných operačných systémoch, čo zvyšuje dôležitosť pravidelného sledovania a inštalácie dostupných aktualizácií. Čím starší operačný systém, tým viac priestoru poskytuje pre útoky hackerov. Píšu o tom seznamzpravy.cz.

Android aj iOS v ohrození

Šichtanc tiež poukazuje na to, že viac ako polovica Android zariadení je zastaraná, pričom verzia Android 11 už nie je podporovaná a aktualizácie pre Android 12 skončia v roku 2025. To znamená, že väčšina týchto zariadení bude náchylná na kybernetické útoky. Podobne je to aj s modelmi iPhone X a staršími, ktoré už nedostávajú aktualizácie. Majitelia týchto telefónov by preto mali byť opatrní a zvážiť výmenu zariadení za novšie.

Ako sa chrániť?

Odborníci odporúčajú nielen pravidelné aktualizácie, ale aj využívanie overených antivírusových programov. Dôležité je inštalovať aplikácie len z dôveryhodných zdrojov, ako sú oficiálne aplikačné obchody. Pre lepšiu ochranu je vhodné používať bezpečnostné služby, ktoré chránia pred podvodnými stránkami a škodlivými aplikáciami. Šichtanc tiež varuje pred neoficiálnymi antivírusmi, ktoré nemusia ponúkať žiadnu pridanú hodnotu a môžu byť dokonca škodlivé.

Nové hrozby: Spyware a bankové trojany

Jedným z najznámejších príkladov škodlivého softvéru je spyware Pegasus, ktorý využíval zraniteľnosť operačného systému na sledovanie užívateľov bez ich vedomia. Tento prípad ukazuje, ako dôležité sú pravidelné aktualizácie systému, aby boli odstránené kritické bezpečnostné chyby. Okrem toho sú bežné aj bankové trojany, ako Cerberus, ktoré upravujú webové stránky bánk a odcudzujú bankové údaje. Útočníci dokážu získať heslá, odosielať peniaze na iné účty alebo kradnúť informácie z kreditných kariet.

Zoznam niektorých najčastejšie používaných z ohrozených zariadení:

  • Apple iPhone XR
  • Apple iPhone XS
  • Samsung Galaxy A40
  • Samsung Galaxy A50
  • Samsung Galaxy S10e
  • Xiaomi Redmi Note 7
  • Xiaomi Redmi 7A
  • Huawei P30 Lite
  • Huawei Y6 2019
  • Huawei Y6s
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie