fbpx

Netanjahu hovorí o ťažkých dňoch: Izrael útočí na Libanon. Medzinárodné inštitúcie sú znepokojené

Zdroj: Reprofoto video/The Guardian, x.com/@AdameMedia

V pondelok (23.9) Izrael vykonal nové letecké útoky na východe Libanonu, pričom sa zameral na oblasti v okrese Baalbek. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu upozornil, že krajina čelí ťažkým časom kvôli intenzívnym útokom na hnutie Hizballáh. Izraelská armáda informovala, že zasiahla približne 800 cieľov vrátane budov, kde Hizballáh ukrýval rakety, drony a ďalšiu vojenskú techniku. Píše o tom aj agentúra TASR. 

Izraelské letecké útoky v Libanone zabili najmenej 274 ľudí a zranili viac ako 1 000, čím sa počet obetí vyšplhal na najvyššiu úroveň od občianskej vojny (1975-1990). Útoky zasiahli juh Libanonu, kde boli ciele napojené na Hizballáh. Benjamin Netanjahu uviedol, že cieľom je zmeniť „rovnováhu bezpečnosti“ na severnej hranici Izraela. Tisíce obyvateľov utekali zo zasiahnutých oblastí smerom na sever k Bejrútu.

Konflikt sa stupňuje

Podľa Guardian, Izrael zasahuje čoraz väčšie množstvo cieľov spojených s Hizballáhom. V reakcii na útoky odpálilo libanonské militantné hnutie približne 35 rakiet smerom na izraelské územie, niektoré z nich dopadli do otvorených priestorov v okolí obce Ami’ad. Izraelská armáda varovala obyvateľov Bejrútu a iných oblastí, aby sa evakuovali od budov, v ktorých sa nachádzajú zbrane Hizballáhu.

Mnoho Libanončanov bolo nútených opustiť svoje domovy, pričom mesto Tyre, ktoré slúžilo ako útočisko pre tisíce ľudí vysídlených kvôli predchádzajúcim bojom, bolo zasiahnuté bombovými útokmi. Bilal Kashmar, koordinátor v centre pre vysídlených, uviedol, že už prestali prichádzať noví ľudia a tí, čo môžu, utekajú ešte ďalej na sever.

Obavy medzinárodných inštitúcií

Organizácia Spojených národov (UNIFIL) vyzvala civilných zamestnancov, aby sa z južného Libanonu premiestnili ako preventívne opatrenie pred ďalšími útokmi. Zároveň vyjadrila znepokojenie nad zvyšujúcou sa intenzitou izraelských útokov, ktoré môžu mať závažné dôsledky pre región.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie