fbpx

Nový projekt na Luníku IX: Rómske ženy v prvej línii boja za poriadok a vzdelanie

Zdroj: Reprofoto video/spravy.rtvs.sk

Od marca sa v miestnych občianskych a preventívnych službách na Luníku IX začali angažovať aj ženy, čo prináša pozitívne zmeny pre komunitu. Pani Justína Samková, jedna z prvých žien v týchto službách, má na starosti pomoc deťom pri prechode do školy, riešenie školských problémov a spoluprácu s rodičmi. Projekt je financovaný sumou 82 miliónov eur, a jeho cieľom je zvýšiť zamestnanosť medzi marginalizovanými rómskymi komunitami. Píšu o tom spravy.rtvs.sk.

Starosta mestskej časti Košice-Luník IX, Marcel Šaňa, si pochvaľuje spoluprácu s týmito ženami, ktoré pomohli riešiť viaceré problémy na školách a tiež udržiavať poriadok počas prestávok. „Naozaj sú tu veľmi dobré výsledky za tú krátku dobu,“ poznamenal Šaňa, pričom vyzdvihol schopnosť týchto pracovníčok komunikovať s rodičmi a deťmi.

Nová nádej pre rómsku komunitu

Samková predtým pracovala ako upratovačka a na aktivačných prácach, no túto prácu hodnotí pozitívne, nielen kvôli lepšiemu platu, ale aj kvôli možnosti byť viac medzi ľuďmi a pomáhať. Tento projekt nie je na Luníku IX novinkou – už od roku 2004 tu fungujú rómske občianske hliadky, ktoré pomáhajú znižovať kriminalitu a zlepšovať bezpečnosť. V súčasnosti v hliadkach pracuje 12 miestnych obyvateľov, ktorí nielen dohliadajú na poriadok, ale zároveň podporujú komunitný rozvoj a zvyšujú kvalitu života v tejto oblasti.

Terénny sociálny pracovník Roman Berko zdôrazňuje dôležitosť týchto iniciatív pre marginalizované rómske komunity. Vďaka zásahu hliadok a občianskych služieb sa zlepšili životné podmienky, vzdelanosť a zdravie obyvateľov, čím sa postupne znižuje aj zadlženosť a zlepšuje kvalita bývania.

Posilnenie rómskych komunít

Projekt občianskych a preventívnych služieb prináša prácu pre viac ako 2 000 obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít po celom Slovensku. Jeho cieľom je nielen zamestnať miestnych obyvateľov, ale aj zvýšiť ich aktivizmus a podporiť zlepšenie verejného poriadku a kvality životného prostredia.

Podľa starostu Šaňu je práca týchto miestnych pracovníkov dôležitá pre bezpečnosť aj komunitu. Ich prítomnosť znižuje kriminalitu, posilňuje vzájomnú dôveru a zlepšuje spoluprácu medzi miestnymi obyvateľmi a úradmi.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie