fbpx

ZSSK plánuje prenajať nové rušne za milióny eur: Analytici odporúčajú opatrnejší postup

Ilustračné foto. Zdroj: FB/ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje na desať rokov prenajať 15 nových rušňov, pričom má opciu na ďalších 15, uvádza TASR.

Predpokladaná hodnota tejto zákazky, zverejnená vo vestníku verejného obstarávania, presahuje 278 miliónov eur bez DPH. ZSSK rozhodnutie uprednostniť prenájom pred kúpou vysvetlila časovou tiesňou. Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) však odporučil prenajať iba nevyhnutný počet rušňov, pričom kúpu považuje za ekonomickejšiu možnosť.

 

Ak by ZSSK nepristúpila k prenájmu, stratili by sme schopnosť realizovať medzinárodné trakčné výkony, predovšetkým v Českej republike, kde od 1. januára 2025 nebude možné nasadzovať rušne bez Európskeho systému riadenia vlakov (ETCS). To by mohlo viesť k výpadku príjmov vo výške približne 8,11 milióna eur ročne a k strate konkurencieschopnosti v európskej železničnej doprave,“ vysvetlil hovorca ZSSK Dominik Drevický.

 

Ministerstvo dopravy SR na situáciu reagovalo prostredníctvom hovorkyne Petry Poláčikovej, ktorá uviedla, že prenájom rušňov je na Slovensku aj v zahraničí bežnou praxou, a ide o rozhodnutie ZSSK. ÚHP uznáva potrebu nových rušňov ako relevantný argument, no trvá na tom, aby sa prenájom týkal len nevyhnutného počtu rušňov na čo najkratšie obdobie. Analytici odporúčajú znížiť počet prenajímaných rušňov z 15 na 9, čo je podľa nich postačujúce na zabezpečenie výkonov medzi ZSSK a zahraničnými dopravcami od roku 2025. Navrhujú tiež preveriť možnosť skrátiť obdobie prenájmu.

 

Drevický zároveň varoval, že prenájom menšieho počtu vozidiel by mohol viesť k finančným komplikáciám a narušeniu vzťahov so zahraničnými partnermi, čo by znížilo konkurencieschopnosť ZSSK na medzinárodných trasách. „Krátkodobý prenájom na 3 až 4 roky nie je pre dodávateľov atraktívny a neposkytuje stabilitu ani finančné výhody,“ uviedol.

Podľa analytikov ÚHP je dlhodobé riešenie vo forme kúpy rušňov výhodnejšie. Pri kúpe 30 rušňov by ZSSK ušetrilo približne štyri milióny eur a rušne by sa stali ich majetkom. „ZSSK v súčasnosti preferuje prenájom kvôli rýchlosti dodania a prevádzkovej flexibilite, ale do budúcna aktívne plánuje investície do nákupu rušňov,“ dodal Drevický.

 

ZSSK zvažovala nákup 25 nových rušňov, no kvôli vysokým počiatočným nákladom a dlhej dodacej lehote, kedy by rušne dorazili najskôr v roku 2028, zvolila desaťročný prenájom 15 rušňov s možnosťou rozšírenia na ďalších 15 ako najoptimálnejšiu možnosť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie