fbpx

V košickej nemocnici hlásia deti s nebezpečným vírusom. V TEJTO obci je ohnisko

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/František Iván

Aktuálne hlásia hospitalizovaných šesť detí, ktoré sa nakazili nebezpečným vírusom. V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach zaznamenali nárast vírusovej hepatitídy typu A (VHA). 

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach zaznamenal od začiatku tohto roka dokopy 101 prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA).

V pondelok zaznamenali jedno potvrdené ochorenie na VHA, a to u 7-ročného dieťaťa z okresu Košice-okolie, informuje RÚVZ.

„Všetkým osobám, ktoré sa s chorými kontaktovali, bol nariadený lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu a z podania očkovacej látky proti VHA. Úzke kontakty boli zároveň poučené o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré patrí najmä osobná hygiena s dôrazom na časté umývanie rúk,“ uvádza s tým, že lekársky dohľad bol nariadený 25 úzkym kontaktom a v rámci protipandemických opatrení bolo nariadené aj vykonávanie dezinfekcie v základnej škole.

Zaznamenali už osem prípadov

Údajne je aktívne ohnisko v obci Bačkovík, kde od 18. júla zaznamenali osem ochorení, pričom posledný prípad bol hlásený pred mesiacom.

Vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Veronika Tarkovská pripomenula, že žltačka má náznaky cyklickosti. „Zvýšený výskyt ochorení je hlavne v jesenných a v zimných mesiacoch roka,“ povedala pre TASR.

DFN 17. júla informovala, že k uvedenému dátumu bolo na jej infekčnom oddelení hospitalizovaných 23 detí, z toho 19 pacientov s VHA. Kapacitu oddelenia označila za naplnenú a príjem iných infekčných diagnóz výrazne limitovaný. Okolo 20 detí bolo s VHA hospitalizovaných v DFN aj začiatkom augusta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie