fbpx

Pacienti si od januára poriadne priplatia. Tieto zdravotnícke pomôcky budú výrazne drahšie

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Pacienti si budú musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Vybrané zdravotnícke pomôcky budú po vládnej konsolidácii ešte drahšie, ako boli doteraz. A týka sa to skutočne veľkého množstva slovenských pacientov.

Ladislav Kamenický minulý týždeň priblížil vládny návrh zákona o konsolidácii verejných financií. Vláda ho aj schválila, mala len niekoľko pripomienok. Tie sa však netýkali zdravotníckych pomôcok, ktoré budú po novom drahšie.

Na vybrané zdravotnícke pomôcky sa bude vzťahovať 23 % DPH už od januára budúceho roka. Zasiahne to práve najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, upozorňujú na to dodávatelia samotných pomôcok. Informovala o tom Pravda.

Zasiahne to diabetikov či starších ľudí

Drahšie ceny budú aj na pomôckach v úhradovom systéme s aktuálnom 20 % DPH. Týkať sa to bude doplatkov na predpis, ktorý dostanú pacienti na zdravotnícke pomôcky ako glukomery, senzory pre diabetikov, antidekubitné pomôcky, ortopedické vložky, ortézy, podporné palice či niektoré stomické pomôcky.

Výhrady nepomáhajú

Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED vyzýva vládu, aby boli všetky zdravotnícke pomôcky zaradené do 5 % DPH, ako to je v súlade so smernicou Európskej únie o sadzbách DPH. Rovnako asociácia upozorňuje na to, že je to nešťastný krok ku skupine obyvateľov, ktorá je už beztak v znevýhodnenej pozícii. V tomto prípade ide najmä o seniorov. „Jednotná, znížená sadzba DPH vo výške 5 %, by nielenže zmiernila negatívne dopady konsolidačného vládneho balíka na sociálne citlivú skupinu obyvateľov, ale zároveň by takýto krok významne pomohol vylepšiť nákladovú efektivitu nemocníc. Automaticky by sa tak znížilo celkové zaťaženie zdravotného systému, ktorý je na Slovensku pred kolapsom,“ uviedla Katarína Danková, výkonná riaditeľka asociácie SK+MED.

Od januára tohto roka nadobudla platnosť Európska smernica č. 2006/112/EC. Tá definuje možnosť znížiť daň na zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál. U nás to však bude rozdelené na daň v sadzbe 20 % a zníženej sadzbe 10 % DPH.

Kamenický: Bez zmeny DPH by sa verejné financie konsolidovať nedali

Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Snažili sme sa urobiť také opatrenia, ktoré budú skutočne menej dosahovať na ľudí a v podstate budú nejako solidárne tie veľké firmy s malými a tí bohatí s chudobnými. A DPH bola témou, kde som aj musel Robertovi Ficovi (Smer-SD) povedať, že prepáč, ale my to bez tej DPH momentálne, vzhľadom na stav verejných financií, nevieme urobiť. Lebo 2,7 miliardy eur je obrovská suma,“ uviedol Kamenický.

Podľa podpredsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet a podpredsedu opozičnej SaS Mariána Viskupiča vláda namiešala pre firmy „smrtiaci kokteil“. Pripomenul, že ľudí čaká zdražovanie. „Dosah na ľudí bude veľké zdražovanie, na firmy veľmi veľký rast nákladov, čo brzdí ekonomiku, čo brzdí konkurencieschopnosť,“ povedal Viskupič s tým, že väčšinu konsolidácie vláda preniesla na ľudí a firmy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie