fbpx

Nemecko a Rakúsko ovládla drahota. Za lacnými potravinami treba ísť na Slovensko

Nemecko a Rakúsko ovládla drahota. Zdroj: Unsplash

Vybrané základné potraviny skokovo zdražujú naprieč celou Európou. Nenapĺňajú sa tak prognózy ekonómov, podľa ktorých mali ceny potravín naopak klesať.

Výhodnosť nákupu si štáb TV NOVA osobne overil. Napríklad v Nemecku si priplatíme za mäso a mliečne výrobky, na Slovensku naopak za nákup rovnakých produktov ušetríte.

Rovnaký reťazec, ale iná krajina. Nemecko vždy platilo za krajinu zasľúbenú pre nákupy potravín. Lenže to už nejaký čas neplatí. Minimálne za nákup toho základného si priplatíte.

Kuracie prsia sú v Nemecku výrazne drahšie. Kilové balenie stojí 250 korún (približne 10 eur). To sú pritom tie najlacnejšie, ktoré v regáli zoženiete. V Česku ich kúpite o skoro 70 korún (takmer 3 eurá) lacnejšie. V špecializovaných obchodoch s mäsom ušetríte aj stovku.

Najlacnejšie maslo v Nemecku pri hraniciach s Českom je síce o päť korún (20 centov) lacnejšie, to je ale skôr výnimka. Druhé najlacnejšie je už za 75 korún (takmer 3 eurá). Rovnako ako u nás nie je na žiadny z týchto produktov akčná cenovka.

Výrazné zdraženie potvrdzujú aj Česi, ktorí za nákupmi jazdia pravidelne.

„Všetko to išlo hore aj tu. Musím potvrdiť, za lacnými nákupmi to nemá zmysel. Nie, to vôbec. Len za kvalitou alebo za niečím iným,“ zhodnotil Petr Zárovský, ktorý na nákupy vyrazil z Prahy.

„Ovocie a zelenina majú približne rovnaké ceny ako u nás v Česku, ušetriť sa dá snáď len na cukrovinkách alebo niektorých údeninách. Ja tu kúpim kilo párkov za šesť euro a u nás stojí cez 220 korún (takmer 9 euro),“ povedal nakupujúci z Teplíc.

Podobne vyšponované ceny zistil štáb TV Nova aj v Rakúsku. Kilo kuracích pŕs za 217 korún (takmer 9 eur), bravčové stehno za 200 (takmer 8 eur) a maslo za 65 (takmer 3 eura).

Ušetriť sa dá na Slovensku, kde je možné kuracie prsia zohnať za 125 korún (takmer 5 eur), za toľko ich momentálne v Česku neponúka žiadny predajca. Maslo je síce v akcii, ale aj napriek tomu je o dve koruny (takmer 10 centov) drahšie ako v Česku.

V Poľsku je maslo síce za 45 korún (takmer 2 eurá), bežné kocky sú tam ale menšie ako v Česku. Ušetriť sa dá na kuracích prsiach, ktoré sú v akcii za 95 korún (takmer 4 eurá).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie