fbpx

Na Slovensku sa chystá HROMADNÉ PREPÚŠŤANIE v tomto sektore: O prácu môže prísť až 5 000 zamestnancov

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vláda navrhla rozsiahly konsolidačný balíček, ktorý zahŕňa aj zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe. Minister financií uviedol, že približne 5 000 úradníkov by malo prísť o zamestnanie. Informuje portál TA3.

Štát sa rozhodol šetriť a na vláde sa diskutovalo o možnosti ušetriť až 10 percent na personálnych výdavkoch, čo by do štátneho rozpočtu prinieslo približne 140 miliónov eur ročne. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v diskusnej relácii TA3 oznámil, že by malo dôjsť k prepusteniu približne 5 000 zamestnancov, pričom sa to primárne dotkne úradníkov. Zároveň vyvrátil, že by sa prepúšťanie malo týkať zdravotníkov, policajtov, vojakov alebo učiteľov.

V súčasnosti pracuje na ministerstvách a vo vládnych inštitúciách približne 50 000 zamestnancov. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) pôvodne naznačil, že zníženie ich počtu by mohlo byť až o 30 percent.

„Už keď prepustíte úradníkov, tak to teda budú ľudia, ktorí si musia nájsť novú prácu. Drvivá väčšina výdavkov štátu je dôchodky alebo sociálne služby, školstvo, zdravotníctvo alebo obrana. Takže akékoľvek šetrenie tam sa prejaví v nejakom obmedzení týchto služieb, tiež to niekto pocíti,“ povedal pre STVR člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Avizované zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe je súčasťou opatrení, ktoré majú za cieľ spomaliť rast štátneho dlhu a zlepšiť udržateľnosť verejných financií.

Navrhnuté rozsiahle škrty vyvolali širokú diskusiu. Šéf štátnej kasy v televízii reagoval, že konsolidačný balík má za cieľ podporiť solidaritu medzi bohatými a chudobnými, ako aj medzi veľkými a malými firmami, pričom je potrebné šetriť aj v štátnych výdavkoch.

Konsolidácia zahŕňa zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 % a zníženie jej zníženej sadzby na 5 %, ako aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy a zvýšenie firemnej dane pre vyššie príjmy. Očakáva sa, že vďaka týmto opatreniam sa deficit v budúcom roku zníži na 4,7 % HDP.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie