fbpx

VIDEO: Táto krajina spúšťa nový systém doručovania, zavádza električku namiesto kuriéra. Odľahčiť má dopravu

Štrasburg spúšťa nový systém doručovania. Zdroj: Reprofoto FB/CTS Strasbourg (Page officielle)

Mesto Štrasburg predstavilo novú inováciu v doručovaní balíkov vo Francúzsku. Od teraz budú električky slúžiť aj na doručovanie pošty. Mesto očakáva, že tento projekt prispeje k zníženiu dopravných zápch. Informuje TA3.

Cieľom experimentu, ktorý potrvá do 26. októbra, je zmierniť preťaženie dopravy v meste. Na tlačovej konferencii to uviedol Alain Jund, environmentalista a šéf dopravy v Štrasburgu, ktorý má viac ako 500 000 obyvateľov.

„Chceme znížiť počet nákladných áut v meste, čo prinesie zlepšenie kvality ovzdušia,“ povedal Jund. Pripomenul aj pozitívny vplyv na celkovú kvalitu života a verejného priestoru, keďže menej kamiónov a áut znamená viac miesta pre ľudí a obchodníkov.

Zamestnanci poštového triediaceho centra v Schiltigheime, severne od Štrasburgu, ukladajú balíky do veľkých vriec. Tieto zásielky sa následne prepravujú a vykladajú na konečnej stanici električky B v susednom Hoenheime.

Odtiaľ sú prepravované na jednu zo zastávok v centre mesta, kde poštár do 30 sekúnd prevezme balíky, roztriedi ich a naloží na bicykel, aby sa mohol vydať na svoju trasu.

Denne až tisíce balíkov

Každý deň prejde triediacim centrom v Schiltigheime až 9 000 balíkov. Príchod električky do mesta je naplánovaný na pol hodiny po dopravnej špičke.

Viaceré nemecké mestá sa už v roku 2020 pokúšali o realizáciu podobných projektov, avšak bez úspechu. O nákladnej električkovej doprave sa uvažovalo aj vo Francúzsku; mesto Saint-Étienne neďaleko Lyonu ju plánovalo zaviesť v roku 2017, ale nakoniec od toho upustilo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie