fbpx

Rakovinu vaječníkov je ťažké rozpoznať. Ide o zákerné onkologické ochorenie

Rakovina vaječníkov sa ťažko lieči. Zdroj: Freepik

Rakovina vaječníkov je náročná na liečbu, pretože často býva diagnostikovaná v neskorších štádiách. Pacientky môžu mať problém s rozpoznaním ochorenia, pretože mnohé symptómy pripomínajú menej závažné zdravotné ťažkosti. Informuje portál tvnoviny.sk s odvolaním sa na WNYT.

Odborníci preto varujú ženy, aby nepodceňovali žiadne dlhodobé príznaky a včas sa obrátili na lekára, ak sa problémy pretrvávajú.

Robert DeBernardo z Clevelandskej kliniky upozornil, že mnohí ľudia si rakovinu vaječníkov často zamieňajú so zápalom močových ciest alebo problémami so žlčníkom. Až keď sa ochorenie výrazne zhorší, končia pacientky na pohotovosti. Ženy by preto podľa neho mali venovať pozornosť aj najmenším podozrivým príznakom.

Zástupcovia Gynekologického onkologického centra Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe na tlačovej konferencii oznámili, že ak sa rakovina vaječníkov odhalí včas, šanca na vyliečenie sa zvyšuje až na 90 %. Lekári preto zdôrazňujú, že pravidelné gynekologické prehliadky sú kľúčové pre prevenciu tohto ochorenia.

Príčiny rakoviny vaječníkov nie sú úplne známe, avšak jedným z hlavných rizikových faktorov je vek nad 50 rokov. Väčšina prípadov rakoviny vaječníkov je však geneticky podmienená.

Ženy, ktoré majú v rodine prípad tohto ochorenia, by mali byť obzvlášť opatrné. Po konzultácii s lekárom by mali zvážiť genetické testovanie na identifikáciu možného rizika.

Príznaky rakoviny vaječníkov

Príznaky rakoviny vaječníkov môžu zahŕňať:

  • Nejasné bolesti v oblasti brucha
  • Tráviace ťažkosti, ako sú plynatosť, nadúvanie, strata chuti do jedla a nevoľnosť
  • Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
  • Celková slabosť
  • Vaginálne krvácanie mimo menštruácie alebo po menopauze
  • Zväčšenie obvodu brucha v dôsledku nahromadenia tekutiny v brušnej dutine
  • Pocit tlaku na močový mechúr alebo črevá, spojený s častým močením alebo zápchou
  • Dýchavičnosť

Tieto príznaky môžu naznačovať vážne ochorenie a nemali by byť ignorované.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie