fbpx

Rozpočet štátu enormne zaťažujú najmä predčasné dôchodky. Na trhu práce chýbajú kvalifikovaní pracovníci

Ilustračné foto. Zdroj: X/Denník SME, Pravda.sk

Sociálna poisťovňa sa pokúšala vytvoriť dostatočnú finančnú rezervu na zabezpečenie platobnej schopnosti. Veľkou výzvou pre ňu, ale aj pre rozpočet, sú dôchodky, ktoré predstavujú enormnú záťaž.

Dôchodkový systém predstavuje enormnú záťaž na štátny rozpočet. Pôvodne vyhradená suma 1,6 miliardy eur nebude dostačujúca, pretože už za prvých šesť mesiacov sa minulo vyše 80 percent objemu sumy, informuje Startitup.

Prudký nárast výdavkov na penzie sú v tomto roku výzvou, ktorej čelí rozpočet, na čo upozornil aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). V prvom polroku 2024 dosiahol schodok verejných financií úroveň 4 miliardy eur, čím sa medziročne zhoršil stav o viac než miliardu eur.

Starobné, predčasné starobné dôchodky, ich valorizácia, ale aj 13. penzie patria k veľkej položke výdavkov Sociálnej poisťovne.

NKÚ dvíha varovný prst najmä pri predčasných starobných penziách, ktoré zaznamenali medziročný nárast o neuveriteľných 289 percent. To znamená, že v 1. polroku 2024 predstavovali výdavky takmer 239 miliónov eur. Spôsobil to hlavne nárast počtu ľudí, ktorí využili možnosť vstúpiť do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch.

„Kľúčové bude z pohľadu našich analytikov, odborníkov z kontrolného úradu, nájsť rovnováhu medzi nevyhnutným znižovaním deficitu a stabilizovaním verejného dlhu a významnými výdavkami pre podporu dôležitých investičných projektov. Výzvou pre vládu je taktiež prehodnotenie výdavkov pre vybrané skupiny obyvateľov, pričom čísla ukazujú, že výrazne podporovanou skupinou sú seniori, chýba pritom vyváženosť s mladými rodinami či ľuďmi, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli v sociálnej pasci,“ uviedol šéf NKÚ Ľubomír Andrassy.

Rozpočtové hospodárenie Slovenska v 1. polroku 2024. Foto: NKÚ

Pribúdanie predčasných penzistov sa okrem negatívneho vplyvu na verejné financie prejavuje aj na trhu práce. V roku 2024 je predpoklad poklesu zamestnanosti o desatinu percenta, pričom nedostatkový personál očakávajú v priemyselnom odvetví či v kvalifikovaných službách.

Sociálna poisťovňa plánovala vytvoriť dostatočnú finančnú rezervu pre zabezpečenie platobnej schopnosti, avšak trend s nedostatkom kvalifikovaného personálu ohrozuje jej ciele.

Medziročný nárast o 17 percent evidujú aj výdavky na starobné penzie, ktoré v 1. polroku 2024 presiahli 4,7 miliardy eur.

V konečnom dôsledku sa to opäť prejaví na záťaži rozpočtu, ako aj absenciou produktívnych ľudí na pracovnom trhu. Zamestnávatelia sa nedostatok snažia kompenzovať zamestnávaním cudzincov, ktorých v polovici roka 2024 pracovalo na Slovensku viac než 107-tisíc a za toto obdobie sa počet zvýšil o skoro 7-tisíc cudzincov. Z celkového počtu pracujúcich cudzincov je až 40 percent odídencov z Ukrajiny.

Na problém s verejnými financiami vplýva aj neustále stúpajúce zadlžovanie nemocníc. Za prvý polrok 2024 sa záväzky 13 univerzitných a fakultných nemocníc dvihli o 160 miliónov eur na hodnotu 1,18 miliardy eur.

Najvyššie záväzky evidujú nemocnice voči Sociálnej poisťovni (483,3 milióna eur) a voči svojim dodávateľom (373,7 milióna eur).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie