fbpx

Tento produkt vo vašej chladničke môže byť živnou pôdou pre plesne: Máte ho doma aj vy?

Zdroj: Pexels/Athena Sandrini, Unsplash/Zoltan Tasi

Správne skladovanie potravín v chladničke je nevyhnutné, ak chcete predísť vzniku plesní a škodlivých baktérií, ktoré môžu viesť k vážnym zdravotným problémom. Odborníčka na skladovanie potravín, Melissa Kilcoyne, upozorňuje na častú chybu, ktorú robia mnohí z nás – nechávame v chladničke produkty, ktoré sú živnou pôdou pre plesne.

Melissa, ktorá pracuje pre Virtual College, poskytla pre mirror.co.uk dôležité rady, ako správne uskladniť potraviny a vyhnúť sa vzniku plesní. Jednou z hlavných príčin vzniku plesní sú podľa nej nesprávne skladované otvorené dochucovacích potraviny. „Väčšina potravín, ktoré ešte neboli otvorené, môžu byť uložené v skrini pri izbovej teplote, no po ich otvorení by mali byť vždy uskladnené v chladničke,“ zdôrazňuje Melissa.

Potraviny ako kečup, horčica alebo rôzne dresingy by mali byť podľa nej umiestnené na dverách chladničky alebo na najvyšších policiach, kde sa teplota líši len minimálne. Pravidelné čistenie a kontrola týchto potravín pomáha zamedziť šíreniu plesní. „Odporúčam pravidelnú kontrolu chladničky každých pár mesiacov, aby ste sa uistili, že žiadne potraviny nepodporujú tvorbu plesní, ktoré by sa mohli šíriť vzduchom,“ radí Melissa.

Okrem správneho skladovania potravín je rovnako dôležité venovať pozornosť čistote kuchyne. Melissa upozorňuje aj na to, že plesne sa môžu usadiť na rôznych povrchoch v kuchyni, napríklad na dlaždiciach. Špárovacia hmota medzi dlaždicami je často miestom, kde sa zhromažďuje nečistota a plesne, ak sa pravidelne nečistí.

Expert na čistenie, John Klee, odporúča jednoduchý domáci trik na udržanie dlaždíc a špár v čistote. Podľa neho je účinným prostriedkom peroxid vodíka. „Na tvrdohlavé škvrny a plesne v špárach použite peroxid vodíka. Nasprejujte ho na postihnuté miesto, nechajte pár minút pôsobiť a potom vydrhnite kefkou. Ak je škvrna odolná, môžete vytvoriť pastu z peroxidu vodíka a jedlej sódy, ktorú aplikujete na špáry a následne opláchnete teplou vodou,“ radí Klee.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie