fbpx

Faux pas na ministerstve vnútra: Ľudové motívy na nových pasoch vyzerajú ako z fotobanky

Ministerstvo vnútra použilo na nové pasy motívy z internetovej fotobanky. Zdroj: Facebook/Slovenský folklór bez fejku; TASR

Ministerstvo vnútra na čele s Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) čelí nepríjemnému faux pas. Po predstavení nových ľudových motívov, ktoré majú zdobiť slovenské pasy, vysvitlo, že sú identické s tými, ktoré sú voľne dostupné v internetovej fotobanke, píše denník SME.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tento týždeň predstavil nový dizajn slovenských pasov, ktorých súčasťou mali byť aj ľudové motívy z Čičmian. Na povrch však vyšla skutočnosť, že ornamenty sú vlastne dielom poľskej grafickej dizajnérky, ktorá ich zverejnila v internetových fotobankách.

Pri piatkovom predstavovaní nového dizajnu slovenských cestovných pasov sa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok hrdil tým, že obsahujú symboly našej ľudovej kultúry a národa. Okrem vyobrazení ôsmich krajských miest a ôsmich slovenských kultúrnych pamiatok zapísaných v UNESCO sú súčasťou nových pasov aj ochranné vzory inšpirované čičmianskymi ornamentami.

„Každý Slovák môže s hrdosťou otvoriť pasy kdekoľvek na Slovensku a odprezentovať sa s takýmto maličkým detailom, že nosí Slovensko pri srdci,“ uviedol Šutaj Eštok.

Facebooková stránka Slovenský folklór bez fejku, za ktorou stojí folkloristka z Čičmian Zuzana Tajek Piešová však upozornila, že použitý vzor v pasoch je napodobneninou, ktorá kombináciou a vyskladaním ornamentov nezodpovedá originálu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie