fbpx

Ohromujúci objav: Správa stará 200 rokov odhalená pri archeologických vykopávkach

Zdroj: Pexels/Ylanite Koppens, Oziel Gómez

V severnom Francúzsku, neďaleko mesta Dieppe, tím archeológov zložený zo študentov dobrovoľníkov objavil prekvapujúci artefakt z minulosti. Pri vykopávkach starého galského oppida našli nádobu s malou sklenenou fľaštičkou vo vnútri, ktorá skrývala odkaz z minulosti, konkrétne z januára roku 1825. Tento vzácny objav upútal pozornosť nielen archeológov, ale aj širokej verejnosti.

Podľa BBC, počas záchranných prác, ktoré prebiehali kvôli erózii útesov ohrozujúcich archeologické náleziská, študenti odkryli hlinený hrniec s fľaštičkou, ktorú kedysi nosili ženy na krku. „Bola to fľaštička, ktorá kedysi obsahovala vonné soli,“ vysvetlil vedúci tímu Guillaume Blondel, ktorý zároveň riadi archeologické služby pre mesto Eu. Táto malá sklenená nádoba však obsahovala niečo oveľa vzácnejšie – zrolovaný a šnúrkou previazaný odkaz, ktorý sa ukázal byť stopou po archeológovi PJ Féretovi.

Keď večer otvorili fľaštičku a prečítali odkaz, zistili, že ide o správu od miestneho bádateľa, ktorý viedol výkopové práce na tom istom mieste v roku 1825. Na papieri bolo napísané: „PJ Féret, rodák z Dieppe, člen rôznych intelektuálnych spoločností, vykonal výkopové práce v januári 1825. Pokračuje vo svojich výskumoch v tejto obrovskej oblasti známej ako Cité de Limes alebo Caesarov tábor.“ Tento Féretov odkaz z minulosti bol potvrdený miestnymi archívmi, ktoré potvrdzujú, že Féret skutočne viedol vykopávky v tejto lokalite pred približne 200 rokmi.

Ojedinelý objav v archeológii

Vedúci tímu, Guillaume Blondel, bol týmto nálezom úplne prekvapený: „Bol to absolútne magický moment. Vedeli sme, že v minulosti tu boli vykopávky, ale nájsť správu spred 200 rokov bolo úplné prekvapenie.“ Blondel tiež dodal, že takéto nálezy sú v archeológii veľmi zriedkavé. Časové kapsuly, ako je táto, sa niekedy nachádzajú pri stavebných prácach, ale v archeologických prácach je to ojedinelý jav. Väčšina archeológov si myslí, že po nich už nikto nevykoná ďalší výskum, pretože považujú svoje práce za konečné.

Záchranné práce na útesoch

Výkopové práce prebiehali na útesoch, ktoré postupne erodujú a ničia zvyšky galského oppida. V dôsledku tejto erózie už značná časť opevnenej dediny, známej ako Caesarov tábor, zanikla. Cieľom týchto záchranných vykopávok je preto zachovať to, čo ešte zostalo z tohto významného archeologického náleziska.

Blondel poznamenal: „Vedel som, že ide o galskú dedinu, ale stále sa snažíme zistiť, akú úlohu zohrávala v tej dobe. Bola to dôležitá osada alebo len bežná dedina?“ Okrem tohto prekvapujúceho objavu tím odhalil aj viaceré artefakty z obdobia Galov, vrátane keramických črepov starých približne 2000 rokov.

Odkaz pre budúcnosť

Tento nečakaný nález fľaštičky so správou z minulosti prináša jedinečný pohľad na to, ako archeológovia v 19. storočí pracovali a mysleli. Nález tiež pripomína, že archeologické miesta majú stále čo ponúknuť aj po stáročiach. Ako uviedol Blondel: „Tento objav je dôkazom toho, že aj keď sa vykopávky zdajú byť dokončené, stále môžu odhaliť nečakané a vzácne objavy z minulosti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie