fbpx

Krajské voľby v Česku dopadli víťazstvom Babiša. Voľby označil za referendum o súčasnej vláde

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/ČTK)

V českých krajských voľbách s prehľadom zvíťazilo hnutie ANO, ktoré obsadilo prvé miesto v desiatich z trinástich krajov. Naopak výsledky sú debaklom pre vládu Petra Fialu a najmä pre Pirátsku stranu.

Predseda hnutia ANO Andrej Babiš označil výsledok volieb za „krásny“ a považuje ho za dôkaz intenzívnej práce opozície, píše SME. Percentá však podľa jeho slov zároveň jasne odzrkadľujú devastáciu Česka vládou koalície. „Jedine vo vláde môže ANO pomáhať ľuďom,“ uviedol pre ČT24

ANO zvíťazilo v Plzenskom, Stredočeskom, Ústeckom, Karlovarskom, Královohradeckom, Pardubickom, Zlínskom, Olomouckom a Moravskosliezskom kraji, ale tiež na Vysočine. V Libereckom kraji zvíťazili Starostovia pre Liberecký kraj, v Juhomoravskom koalícia SPOLU a v Juhočeskom ODS. Volebná účasť dosiahla 32 percent.

Okrem výrazného víťazstva ANO však mnohých prekvapil aj volebný debakel Pirátov. Predseda strany Ivan Bartoš následne v reakcii zdôraznil, že 14. októbra dôjde k hlasovaniu o dôvere vo vedenie. „Výsledok je hlboko pod očakávaním nás všetkých,“ povedal pre Aktuálně Bartoš.

V minulosti Piráti zastávali 91 mandátov, teraz však získali iba tri. Výsledky naznačujú, že sa Piráti dostanú do zastupiteľstva len v Plzenskom kraji, kde tesne prekonali päťpercentnú hranicu.

Podľa Víta Rakušana (STAN) sa hnutie ANO snažilo urobiť z volieb referendum o vláde a zdá sa, že sa mu to podarilo. Voľby do Poslaneckej snemovne pritom čakajú Česko až budúci rok – no už tieto výsledky a predvolebné prieskumy ukazujú, že súčasná vláda Petra Fialu má veľký problém.

Nízka volebná účasť sa zároveň dala viac-menej očakávať. „Na jednej strane prišli voliči, ktorí sa rozhodli podieľať na akomsi referende o vláde, čo hralo opozícii do karát, ale na druhej strane je záujem o krajské voľby medzi voličmi stále dosť nevýrazný. Skôr ich zaujíma politika na komunálnej a národnej úrovni,“ hovorí český politológ Jelínek.

Na volebnej účasti sa však odzrkadlil aj dopad prírodných katastrof. „Viem si predstaviť, že sa celý rad voličov nakoniec rozhodol zostať doma, ale nemyslím si, že išlo o nejaký zásadný vplyv. Vo všeobecnosti sa ukazuje, že sa českí voliči rozhodovali na základe vzťahov k vláde,“ dodal.

Na niektoré miesta sa dostavila sotva desatina voličov, inde ich prišlo aj 40 percent. Vo väčšine postihnutých oblastí má však navrch hnutie ANO. „Výsledky volieb iba umocnili to, s čím sa už vopred počítalo.“

Fialova vláda, ktorú tvorí celkovo päť strán (ODS, KDU-ČSL, TOP09, Piráti a Starostovia) má približne rok na to, aby presvedčila voličov o tom, že má za sebou aj nejaké úspechy. Aktuálne volebné prieskumy dávajú Babišovmu hnutiu ANO približne 32-percentnú podporu, zatiaľ čo Fialova ODS má podporu okolo 11 percent.

Česi navyše vyberali aj zástupcov do Senátu, druhé kolo sa uskutoční budúci víkend.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie