fbpx

Hanba a bez umeleckej hodnoty, kritizujú dizajn nových slovenských pasov. Použité grafiky pochádzajú z fotobanky

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Facebook/Slovenský folklór bez fejku)

Pozorné oči Slovákov odhalili ďalšie faux-pas štátu. Tentoraz sa tak stalo v súvislosti s novým dizajnom cestovateľských pasov, ktoré ministerstvo vnútra predstavilo v piatok. Na použité čičmianske vzory reagovala aj starostka obce.

Stránka „Slovenský folklór bez fejku“ upozornila, že lesklé vizuálne ochranné prvky s ľudovým motívom pochádzajú z verejne dostupnej databázy fotiek Dreamstime.com. Konkrétne sa nachádzajú na dátovej stránke pasu a vidieť ich na svetle pri naklonení dokladu, píše portál zive.aktuality.sk.

„Príde mi hanba svetová, že na takúto grafiku, ktorá má ozaj predstavovať kus našej identity, sa nenašlo nič lepšie ako grafika z fotobanky, ktorú tlačia kolotočári na tričká a je všetko len nie jedinečná“, komentuje stránka počínanie štátu. Kritizuje aj použité kompozície: „Kompozične zlé, spotvorené Čičmany, bez umeleckej hodnoty.“

Na poslednej strane cestovného pasu je zasa pohľad na hrad Devín. „Máme tam Devín, navyše pohľad na rakúsku stranu, a k tomu, s prepáčením – DRB! čičmanské „baranie roški“, ktoré okolo Bratislavy ani nešli. To je horšie ako tehotenské chute, kyslé uhorky so šľahačkou,“ komentuje v ďalšom príspevku stránka.

Starostka Čičmian, ktorých vzor pochádzajúci z ich obce na nový dizajn pasov reagovala takisto: „Tešíme sa, že bol opäť použitý náš čičmanský vzor. Veríme, že nás za toto použite Ministerstvo vnútra SR podporí na č.ú: SK35 0200 0000 0045 6013 3053 (transparentný účet obce), kde nás podporujú tí, ktorí používajú náš vzor aj tí, ktorým sú Čičmany srdcu blízke.“

Zmluva s dodávateľom hovorí, že dizajn bol súčasťou jeho prác, no zodpovednosť nebola len na ňom. Jednotlivé míľniky tvorby pasovej knižky vrátane grafickej podoby boli predmetom odborných konzultácií medzi firmou a štátom. Spoločnosť mala poskytnúť grafické návrhy, vrátane návrhu všetkých ochranných prvkov, pred prvým začatím výroby dokladov.

Štát sa mal tiež stať majiteľom práva na výtvarný dizajn dokladov, jeho neobmedzené používanie na výrobu dokladov ako i možnosť využívať ho na publikačné a reklamné účely, a to aj v réžii tretích osôb.

Rezort vnútra v piatok informoval, že z jeho a dodávateľovej strany sa na projekte podieľalo takmer 40 ľudí. Grafický dizajn, štátne a národné symboly podľa neho reflektujú národnú hrdosť Slovákov a poukazujú na prepojenosť slovenského národa na jednotlivé regióny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie