fbpx

V porovnaní s Českom je slovenské zdravotníctvo podfinancované, no menej efektívne

Slovenské zdravotníctvo je oproti tomu českému výrazne podfinancované. Zdroj: TASR

Slovensko naďalej investuje do zdravotníctva menej financií ako Česko, avšak môže sa kvalitou zdravotnej starostlivosti priblížiť vďaka efektívnejšiemu hospodáreniu. Na tento fakt upozornil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, píše denník SME.

V roku 2023 sa zvýšila platba za poistencov štátu a dosiahla úroveň bližšiu k tej v Českej republike. Na Slovensku dosiahla platba štátu za poistencov sumu 2,081 miliardy eur, čo predstavuje 29 % z verejného zdravotného poistenia, pričom v Česku to bolo o 1 % viac.

V predchádzajúcich rokoch bol tento rozdiel výraznejší, viac ako 5 %. Úrad predpokladá, že v roku 2024 sa podiel štátnych platieb na Slovensku opäť zníži, hlavne kvôli zvýšeniu odvodového zaťaženia pre ekonomicky aktívnych poistencov.

Úrad tiež porovnal mesačné platby za poistencov štátu a ekonomicky aktívnych poistencov v oboch krajinách. Zistil, že aj keď je podiel poistencov štátu v oboch krajinách podobný, na Slovensku boli platby výrazne nižšie. Vyššie zárobky v Česku zvyšujú aj platby za ekonomicky aktívnych poistencov, pričom v roku 2021 bol rozdiel 21 %, v nasledujúcich rokoch sa zvýšil na 24 %.

Podľa úradu je pre Slovensko kľúčové, aby sa v oblasti zdravotnej starostlivosti viac zameriavalo na efektivitu. Zvýšenie kvality a efektivity v zdravotníctve nezávisí len na navyšovaní zdrojov, ale aj na lepšej organizácii práce, preventívnych opatreniach a hospodárnom nakladaní so zdrojmi. Úrad zdôraznil, že jedno efektívne minuté euro môže priniesť väčšiu hodnotu než dve eurá vynaložené neefektívne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie