fbpx

Rusko zverejnilo zoznam krajín s deštruktívnou politikou. Ako obstálo Slovensko?

Ruský prezident Vladimír Putin (Zdroj: TASR/AP)

Rusko aktualizovalo zoznam štátov, ktoré majú deštruktívny prístup k politike. Ešte v roku 2021 sa na zoznam dostala Česká republika. Vyslúžilo si Slovensko nelichotivú pozíciu?

Ruský premiér Michail Mišustin schválil zoznam krajín presadzujúcich deštruktívne postoje, ktoré sú v rozpore s ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami.

Zoznam zahŕňa 47 krajín a území, ktoré „uplatňujú politiku zavádzajúcu deštruktívne neoliberálne ideologické postoje, ktoré sú v rozpore s tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami“.

Zahŕňa Spojené štáty americké, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Francúzsko, Japonsko, Poľsko a ďalšie štáty. Medzi krajiny EÚ, ktoré nie sú zahrnuté v zozname, patrí Slovensko a Maďarsko a medzi krajiny NATO, ktoré nie sú zaradené do zoznamu, patrí Turecko.

Podľa zdroja agentúry TASS oboznámeného s prípravou dokumentu bol zoznam schválený v súlade s prezidentským dekrétom o poskytovaní humanitárnej podpory cudzincom, ktorí zdieľajú tradičné duchovné a morálne hodnoty.

Príkaz nadobúda platnosť dňom jeho oficiálneho zverejnenia. Rusko má aj ďalšie zoznamy nepriateľských štátov na použitie diplomatických a ekonomických protiopatrení. Prvý zoznam bol schválený na jar 2021 a zahŕňal len dve krajiny – Spojené štáty americké a Českú republiku. Boli pre nich zavedené obmedzenia práce diplomatických misií.

Druhý zoznam bol schválený v marci 2022 a bol aktualizovaný v júli a októbri toho istého roku. Transakcie so štátmi uvedenými v tomto zozname musia byť vykonané špeciálnym spôsobom.

V súčasnosti tento zoznam zahŕňa 46 krajín a území: všetky členské štáty EÚ, ako aj Ukrajina, Čierna Hora, Švajčiarsko, Albánsko, Andorra, Island, Lichtenštajnsko, Spojené kráľovstvo, Monako, Nórsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Mikronézia, Nový Zéland, Singapur a Taiwan (považované za územie Číny, no od roku 1949 riadené vlastnou správou).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie