fbpx

FOTOGALÉRIA: Pivo potečie potokom. V Nemecku začal tradičný festival Oktoberfest, platia zvýšené opatrenia

Zahájenie 189. ročníka tradičného pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove v sobotu 21. septembra 2024. Foto: TASR/DPA, AP

Starosta Mníchova Dieter Reiter narazením prvého sudu s pivom oficiálne otvoril v sobotu napoludnie už 189. ročník tradičného pivného festivalu Oktoberfest.

Tohtoročné podujatie Oktoberfest zaznamenalo zvýšenú bezpečnosť po sérii incidentov naprieč Nemeckom, napríklad po smrtiacom útoku nožom v meste Solingen na západe Nemecka v auguste, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a osem ďalších zranených na mestskom festivale, informuje dw.com.

K zodpovednosti zaň sa prihlásila skupina Islamský štát. K útokom došlo po tom, čo afganský migrant začiatkom júna zabil policajta v meste Mannheim.

Okrem 600 policajtov mesto nasadí ďalších 1500 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Pomôžu rýchlo previesť návštevníkov cez bezpečnostné kontrolné body. Tento rok organizátori inštalovali detektory kovov ako súčasť ochrany.

Galéria: Zahájenie 189. ročníka Oktoberfestu 2024

Federálna polícia počas Oktoberfestu vydala aj zákaz zbraní na niekoľkých železničných staniciach v meste. Ako úrady oznámili, na hlavnej a východnej železničnej stanici, ako aj na zastávkach S-Bahn Donnersbergerbrücke a Hackerbrücke nie je dovolené nosiť strelné ani slepé zbrane, bodné zbrane či nože, píše portál deutschlandfunk.de. Pre Oktoberfest zatiaľ neboli vydané žiadne konkrétne hrozby.

Tisíce ľudí sa v sobotu skoro ráno postavili do radu v Mníchove, keď čakali, kým sa po 189. raz začne najslávnejší pivný festival na svete.

Hoci sa brány otvorili o 9. hodine, milovníci piva museli čakať tri hodiny, kým starosta Mníchova Dieter Reiter oficiálne spustil dvojtýždňovú akciu narazením výčapu do prvého súdka.

Prvý liter piva odovzdal bavorskému krajinskému premiérovi Markusovi Söderovi z konzervatívnej Kresťanskosociálnej únie.

Pivný festival trvá do 6. októbra a koná sa v 18 veľkých stanoch na výstavisku Theresienwiese hlavného mesta Bavorska. Počas 16 dní festivalu sa očakáva okolo 6 miliónov návštevníkov, každý deň až 600 000.

Milovníci piva môžu očakávať, že za liter piva zaplatia pomerne vysoké ceny, od 13,60 do 15,30 EUR, čo je zhruba o 3,87 % viac ako v predošlom roku

Podujatie bolo v rokoch 2020 a 2021 pozastavené, keďže úrady riešili pandémiu COVID-19, ale v roku 2022 došlo k opätovnému obnoveniu.

Vo videu vidieť nadšencov, ktorí sa po otvorení brán o 9. hodine rozutekali po areáli, aby si čo najskôr zaistili miesta a mohli vychutnať lahodný mok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie